More

  Predstavljena “Posljednja oaza slobodnih ljudi” autora Željka Musića-Ćile

  U punoj dvorani Kulturno-informativnoga centra u Tomislavgradu u organizaciji Matice hrvatske Tomislavgrad predstavljena je knjiga Željka Musića- Ćile “Posljednja oaza slobodnih ljudi”.

  Večer je otvorio poznati voditelj i urednik HRT -ove emisije Otvoreno Mislav Togonal istaknuvši da se knjiga sastoji od 19 pripovijedaka, a ključne zgode su one od Ćilinog najranijeg djetinjstva u Gornjem Brišniku. Naglasio je i da knjiga ujedno predstavlja i političku satiru i ismijava političku korektnost.

  U ulozi predstavljača bili su profesor Mate Kelava, prof. Snježana Redžepagić i Tomislav Majić.

  Znalački je Snježana Redžepagić govorila o ” Brišničkom saboru”, Domovinskom ratu, obiteljskim i drugim temama koje dominiraju knjigom nazvavši Ćilu pjesnikom, šaljivdžijom i šarmerom. Kazala je i kako djelo krase i izvanredni vizualni motivi.

  Tomislav Majić je istaknuo kako Ćile “s lakoćom priča svoje priče koje su i naše…Te priče neprimjetno osvajaju čitatelja i autor pokazuje ‘lipotu beside’ i time podsjeća na Petra Miloša.”

  “Svoju notu svemu daje i duvanjski humor koji uvijek sadrži dodatnu pouku i poruku često na razini poslovice” ističe Majić i dodaje kako Ćilini zapisi imaju i etnografsku vrijednost.

  Za glazbeni dio zaduženi su bili nagrađivana pijanistica Iva Ljubičić Lukić i prof. Veselko Letica i Mirko Delać.

  Večer je zaključio sam Ćile zahvalivši svima koji su na bilo koji način pomogli nastanku knjige.