More

  Žuta hrđa uzela maha na usjevima pšenice u BiH

  Kako navode poljoprivrednici bolest je “uzela maha”, a obzirom da hara i na usjevima u regiji, dovedene su u pitanje i količine pšenice iz uvoza, prenosi Agroklub.

  Skupa sredstva za zaštitu

  Na području Semberije prema ocjeni Save Bakajlića, predsjednika regionalnog Udruženja poljoprivrednika Semberije i Majevice, čak 80 posto usjeva pšenice je ugroženo.

  Iako su ratari tretirali usjeve zaštitnim sredstvima, ono je, kako ocjenjuje, s obzirom na česte padaline, bilo bezuspješno. Stanje je i dalje loše, jer je list žut i izgleda kao da nije tretiran.

  S obzirom na situaciju, sigurni smo da će prinos biti manji za 30 posto, to će samim tim dovesti do veće prodajne cijene, kazao je Bakajlić za Nezavisne.

  Na području Posavine bolest je zahvatila oko 20 posto zasijane površine, potvrdila je za navedeni medij Snježana Kopačević, diplomirani agronom i poljoprivrednica iz Odžaka.

  Pogodovale su joj, kako navodi, kiše i vrućine, koje su pšenicu bukvalno potkuhale. Najugroženije sorte su simonida, zvezdana, pobeda i obala.

  Sredstvo za tretiranje ove bolesti je veoma skupo, odnosno po jednom hektaru je 140 KM, te ljudi nisu bili u mogućnosti da to plate jer ne znaju šta ih čeka, kazala je Kopačević dodavši da bolest prenose lisne uši, ali i ostali insekti koji su na pšenici prisutni zbog veoma blage zime.

  Upitan i uvoz

  Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske Stojan Marinković izjavio je Feni da bolest žute hrđe zahvatila široko područje, cijele jugoistočne Europe, pa i velike površine u Hrvatskoj i Srbiji.

  Imat ćemo sigurno određene posljedice i smanjenje prinosa i onog što to sa sobom nosi, kao bolest. Bolest je uočena i u zemljama okruženja, tako da možda je upitna i količina pšenice koja se može uvesti na naše tržište, a da ne bude oštećena s ovom bolešću, istakao je Marinković.

  Govoreći o daljnjim najavljenim vremenskim neprilikama, kazao je kako je i do sada primjetna ogromna količina padalina u kratkom vremenskom periodu, te bujice. Izrazio je nadu da će se poljoprivrednici uspjeti obraniti i da sačuvati usjeve.

  Sve ono što je na otvorenom – pod otvorenim nebom podložno je djelovanju u vremenskih neprilika, i tu nam jedinu zaštitu pruža protugradna preventiva u koju se na neki način u ovom momentu jedino i uzdamo, kazao je Marinković.

  jabuka.tv