More

  30 godina od preranog odlaska Dražena Petrovića

  Dražen se tog 7. lipnja zaputio na okupljanje reprezentacije koja se pripremala za put u poljski Wroclaw na utakmicu protiv Slovenije.

  Nije trebao biti tamo budući da se Hrvatska već bila plasirala na Europsko prvenstvo i utakmica je bila nevažna, ali reprezentacija mu je bila svetinja.

  Kobnog dana ušao je u crveni Golf u kojem je na mjestu vozača sjedila Klara Szalantzy, njegova tadašnja djevojka, dok je na stražnjem mjestu bila košarkašica Hilal Edebal.

  Krenuli su za Munchen, a Dražen je javio izborniku Mirku Novoselu i suigračima da će se pojaviti na treningu u Zagrebu, no Europsko prvenstvo nekoliko tjedana kasnije nije dočekao.

  Na putu je poginuo u prometnoj nesreći, za koju nitko nije odgovarao, a ta je vijest u crno zavila hrvatski sport, kao i cijeli svijet.

  Sprovod je održan četiri dana kasnije na zagrebačkom groblju Mirogoj, a na njemu se prema nekim procjenama okupilo oko 100.000 ljudi.

  Njegov dres s brojem 3 su Metsi umirovili, primljen je u košarkašku Kuću slavnih, dvorana je dobila njegovo ime, dobio je svoj muzej…

  Povodom njegove smrti, u njegovom rodnom gradu Šibeniku danas se održava manifestacija „30 godina bez Dražena“ u organizaciji Hrvatskog košarkaškog saveza, OKK Dražen Petrović i Grada Šibenika.

  Tužna 30. godišnjica tragičnog stradanja Dražena Petrovića bit će obilježena prigodnim programom uz polaganje cvijeća i paljenje svijeća kod Draženovog spomenika na Baldekinu.

  Košarkaškog Mozarta prisjetit će se brojni Šibenčani te izaslanstva Grada Šibenika, Šibensko-kninske županije, sportskih klubova i udruga.

  U sportskoj dvorani na Baldekinu, započet će i košarkaški turnir U-20 reprezentacija na kojem sudjeluju Kanada, Crna Gora, Češka i Hrvatska.

  Na tvrđavi Barone u subotu, 10. lipnja u organizaciji Kulturne Udruge ‘Šibenska kartulina‘, a u suradnji s Gradom Šibenikom, Turističkom zajednicom grada Šibenika i JU Tvrđava kulture,  bit će prikazan film „Naš Mali“, autorice Ivane Guberine.

  jabuka.tv