Na  prijedlog Ministarstva gospodarstva, Vlada Hercegbosanske županije, na danas održanoj sjednici, usvojila je Odluku o davanju suglasnosti na predloženi tekst Ugovora o koncesiji za izgradnju vjetroparka – ”VE Debelo Brdo” i ”Turska Mala”, koji se nalazi na području općine Kupres. Ugovor se zaključuje između Vlade HBŽ kao Koncesora i gospodarskog društva Koncig iz Posušja kao Koncesionara na period od trideset (30) godina, isključivo i jedino u svrhu obavljanja elektroprivredne gospodarske djelatnosti proizvodnje, prijenosa, distribucije i trgovine električne energije za elektroenergetski objekt – vjetroelektrana. Instalirana snaga vjetroparka iznosit će 54,6 MW a utvrđena je i  jednokratna koncesijska naknada u novčanom iznosu od 24.044,41 KM kao i godišnja (tekuća) koncesijska naknada koja će se obračunati u iznosu od jedan cijelih pet posto (1,5%) od ukupnog bruto prihoda ostvarenog proizvodnjom električne energije.

S ciljem preveniranja i sprječavanja nasilja u odgojno-obrazovnim ustanovama u Hercegbosanskoj županiji Vlada je,  na prijedlog Ministarstva znanosti, prosvjete, kulture i športa HBŽ, usvojila Zaključak o osnivanju  i rukovođenju Interresornog stručnog tima Vlade HBŽ za sprječavanje nasilja u odgojno-obrazovnim ustanovama u HBŽ. Zadaća Tima je izraditi Plan prevencije i sprječavanja nasilja u odgojno-obrazovnim ustanovama u Hercegbosanskoj županiji koji bi trebao biti donesen u narednih 90 dana.

Vlada je donijela Odluku o odobravanju financijskih sredstava Službi zaštite i spašavanja-Gorskoj službi spašavanja u ukupnom iznosu od 40.000,00 KM za nabavu opreme, obuke i za ostale troškove potrebne za redovitu djelatnost Gorske službe spašavanja. Financijska sredstva se raspoređuju Gorskoj službi spašavanja stanici Hercegbosanske županije u iznosu od 25.000,00 KM i GSS stanici Tomislavgrad 15.000,00 KM.

Odobrena su financijska sredstava za “Potporu vjerskim zajednicama“ koja su utvrđena u proračunu HBŽ u iznosu od 100.000,00 KM, a transferirat će se vjerskim zajednicama na prostoru Hercegbosanske županije na način kako slijedi:

Na današnjoj sjednici Vlada je usvojila još nekoliko Odluka iz oblasti kulture i sporta:

  • Razmatrajući zahtjev Ministarstva znanosti, prosvjete, kulture i športa HBŽ, usvojena je Odluka o odobravanju financijskih sredstava u iznosu od 10.000,00 KM, nogometnom klubu „Troglav 1918“ iz Livna kao potpora održavanju nogometnog kampa „Zlatko Dalić“ i Humanitarnog sportsko-glazbenog spektakla „Srce Livna 2023“ koji se drugu godinu zaredom organiziraju u okviru programa Livanjsko ljeto.
  • Također razmatrajući zahtjev Ministarstva znanosti, prosvjete, kulture i športa Hercegbosanske županije usvojena je Odluka o odobravanju financijskih sredstava u iznosu od 15.000,00 KM, udruzi za očuvanje i promicanje tradicijske kulture u Bosni i Hercegovini „Stećak“ Tomislavgrad  kao potpora za pokroviteljstvo Desete revije tradicijske odjeće i izbora najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske.
  • Za održavanje jubilarnog dvadesetog livanjskog moto susreta, u organizaciji Moto kluba „Vukovi“ iz Livna, koji se ove godine održava 4., 5. i 6. kolovoza, odobrena su financijska sredstva u iznosu od 5.000,00 KM.
  • Usvojena je Odluku o odobravanju financijskih sredstava u iznosu od 5.000,00 KM Društvu hrvatskih književnika Herceg Bosne Mostar, kao potpora njihovom djelovanju i radu te za objavu Leksikona članova DHK HB koji se objavljuje u povodu trideset godina postojanja Društva, priopćeno je iz Vlade.