More

  Svjetski je dan učitelja

  Svjetski dan učitelja obilježava se u blizu 100 zemalja svijeta 5. listopada, nakon što je UNESCO 1994. godine ustanovio taj datum.

  Cilj obilježavanja Dana učitelja je skrenuti pažnju društva na značaj obrazovanja i ulogu koju u odgajanju generacija imaju prosvjetni radnici.

  Na ovaj dan se sjećamo svojih učitelja, sa mnogo zahvalnosti na njihovom vremenu, strpljenju i bezgraničnoj ljubavi koju su nam podarili.

  Neki od ciljeva koji se posebno izdvajaju na ovaj dan jesu: isticanje važnosti rada svih učitelja, nastavnika i odgojitelja, njihovog utjecaja na razvoj društva u cjelini, naglašavanje važnosti učiteljske profesije, ali i samog obrazovanja čiji su oni nositelji. Tijekom obavljanja jednog od najodgovornijih i najzahtjevnijih poslova učitelji daju svoj doprinos cilju kojem svi težimo – društvu znanja.

  U pripremu mladih ljudi za svladavanje raznih životnih situacija nesebično ulažu trud, a za taj trud najčešće dobiju premalu nagradu. Rad učitelja treba prepoznati i cijeniti kao jedan od najvažnijih za budućnost cijelog svijeta. Prigoda je to da se svim učiteljima barem na jedan dan pokloni zaslužena pozornost, za sve dane, mjesece i godine koje provode radeći s djecom.

  Poziv je to koji nosi odgovornost i teret, pa prosvjetari često imaju osjećaj strepnje, zebnje i u podsvjesti postavljenog pitanja hoće li će uspjeti.

  Učitelji nisu samo oni koji uče i podučavaju, već i odgajaju, tako da je njihova uloga kompleksna.