More

  Federacija je jedini prostor na kojem nisu ograničene cijene prehrambenih proizvoda

  Nismo fiksirali cijene jer BiH je u regiji najveći ovisnik o uvozu.

  I onda bi diktiranjem krajnje potrošačke cijene dolazilo do prekidanja lanca opskrbe. I kada bismo neki artikl sveli na tu cijenu, a u proračunu nemamo subvencioniranih sredstava, onda smo mi zaključali marže, to je doslovno ona zarada koja se može pokriti – objasnio je Hasičević.

  Ministar trgovine FBiH Amir Hasičević održao je sastanak sa županijskim ministrima u čijoj je nadležnosti oblast trgovine. Ministri su razmatrali pitanja iz oblasti trgovine, s posebnim naglaskom na cijene prehrambenih proizvoda, kao i unaprjeđenje suradnje u prometu roba i usluga, piše Večernji list BiH.

  Tema sastanka bila je i poboljšanje poslovnog okružja u oblasti trgovine putem unaprjeđenja zakona i propisa, s fokusom na Zakon o unutarnjoj trgovini i Zakon o kontroli cijena, na kojima je Federalno ministarstvo trgovine radilo posljednja četiri mjeseca. Hasičević je naglasio kako je u interesu Vlade FBiH baviti se problematikom rasta cijena, kao i ugroženim najosjetljivijim socijalnim kategorijama. – Najviše umirovljenicima, koji su dio svog života ugradili u ovu zemlju. Mi smo imali prvu odluku i ona je bila mjesec dana u praksi. Zatim smo ostvarili dijalog s udrugama poslodavaca, trgovaca i potrošača. I onda smo slijedom tih događaja uveli novu odluku s nizom od 15 proizvoda i utvrđeno je da ovu odluku nadziru federalna i županijska inspekcija.

  Dodao je kako se u krajnju zaključanu cijenu, prije svega, mora uključiti trgovce s njihovom socijalnom sviješću.

  – Mi, nažalost, nismo fiksirali cijene jer BiH je u regiji najveći ovisnik o uvozu. I onda bi diktiranjem krajnje potrošačke cijene dolazilo do prekidanja lanca opskrbe. I kada bismo neki artikl sveli na tu cijenu, a u proračunu nemamo subvencioniranih sredstava, onda smo mi zaključali marže, to je doslovno ona zarada koja se može pokriti. Ono što trebamo sada raditi jest odrediti točnu skupinu u kojoj će biti više od 34 artikla. Mi kao zakonodavac ne možemo odrediti koji jer ulazimo u marke i tipove proizvoda, a to ne možemo raditi. A to će pravo imati trgovci – uzeti određeni proizvod i smanjiti cijenu za najmanje 30% te će za razdoblje za koje se dogovorimo on ostati na toj cijeni bez obzira na to što se događalo na tržištu – objasnio je Hasičević.

  – Činjenica da se do rješenja konačno dolazi kroz razgovore svih aktera, od resornog ministarstva s razine Federacije, preko županijskih do poslodavaca, udruga za zaštitu poslodavaca te trgovaca, rezultirala je konkretnim i za sve dobrim učincima – rekao je Hasičević. Županijski ministri zahvalili su Vladi FBiH što je korigirala odluku od 31. kolovoza, koja je, kako su rekli, u sektor trgovine unijela kaos. Dragutin Živković, ministar iz PŽ-a, istaknuo je kako je sjajno što je Vlada uočila ovaj problem i odlučila ograničiti cijene artikala i tim stati ukraj divljanju cijena.

  – I sa stajališta Posavske županije, da stavimo u zaštitu i male i velike trgovce, treba uvažiti želju Vlade FBiH da zaštiti one koji su u potrebi. Daljnja suradnja županijskih i federalnih vlasti treba se razvijati u ovom smjeru – naglasio je Živković. Samir Šibonjić, ministar gospodarstva iz ZDŽ-a, podvukao je da mali trgovci nisu bili spremni iznijeti sva ova ograničenja koja su bila navedena. – Prva odluka je izazvala kaos i ljudi nisu znali kako to provesti. Moramo voditi računa o gospodarskim subjektima. Govorim iz ZDŽ-a, gdje imamo veliki broj proizvođača, ali i ugroženih socijalno osjetljivih kategorija – poručio je Šibonjić.

  Podsjetimo, Federacija je jedini prostor u okružju gdje vlast nije ograničila cijene osnovnih artikala. Vlada RH je u rujnu donijela odluku kojom je ograničila cijenu za 30 osnovnih proizvoda. Od početka ovog mjeseca u RS-u je ograničena cijena 50 osnovnih artikala.

  U Crnoj Gori nastavljena je akcija “Stop inflaciji 100+”, koja ima za cilj znatno smanjiti cijene oko 150 različitih proizvoda. Ova inicijativa, najavljena iz Vlade Crne Gore, predstavlja nastavak napora usmjerenih na zaštitu životnog standarda građana i suzbijanje inflacije. Ograničenja cijena osnovnih proizvoda prva je uvela Srbija.