More

  Učenici iz Hercegbosanske županije sudjeluju u programima Centra izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije

  Danas je, u Centru izvrsnosti (CI) Splitsko – dalmatinske županije, započela nastava u izvanškolskim programima CI matematike, CI prirodoslovlja i CI novih tehnologija i informatike, u kojima će po prvi puta sudjelovati i učenici iz Hercegbosanske županije.

  Ovo je početak sustavne brige za darovite učenike u našoj županiji koji su do sada bili zapostavljeni.

  Svečanom otvaranju programa i nastavi nazočilo je 39 učenika iz Hercegbosanske županije sa svojim mentorima, pomoćnik za prosvjetu i znanost Marin Tadić te ministrica Gordana Nakić.

  Naime, u prošloj školskoj godini Ministarstvo znanosti, prosvjete, kulture i športa Hercegbosanske županije je, u suradnji s Centrima izvrsnosti i školama, organiziralo testiranje učenika od 7. razreda osnovne škole do 3. razreda srednje škole. Od ukupnog broja testiranih, 39 učenika je pokazalo darovitost iz matematike, prirodoslovlja, novih tehnologija i informatike, a od toga je:

  12 učenika iz OŠ „Fra Lovro Karaula“ – Livno
  12 učenika iz OŠ Ivana Mažuranića – Tomislavgrad
  6 učenika iz Gimnazije Livno
  2 učenika iz OŠ fra Mije Čujića – Bukovica
  2 učenika iz OŠ „Ivan Goran Kovačić“ – Livno
  2 učenika iz SŠ „Tin Ujević“ – Glamoč
  1 učenik iz Gimnazije „Marka Marulića“ – Tomislavgrad
  1 učenik iz SŠ Kupres
  1 učenik iz OŠ Glamoč

  Ministarstvo je osiguralo besplatan prijevoz darovitim učenicima koji će 13 subota pratiti program za darovite u Centru izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije.

  Po završetku projekta: Unaprjeđenje odgojno-obrazovnog sustava u HBŽ kroz uspostavu Centra izvrsnosti, za koji su osigurana sredstva od 70. 000,00 eura, aktivnosti će se premjestiti u školske centre izvrsnosti u Hercegbosanskoj županiji.