More

  Osvrt fra Željka Barbarića na trenutnu situaciju u Svetoj Zemlji

  Franjevac iz Širokog Brijega na službi u Jeruzalemu, fra Željko Barbarić, u svojoj objavio osvrnuo na trenutnu situaciju u Svetoj Zemlji.

  “Da ne pišem svima posebno, a danas sam primio više poruka i poziva o tome kako sam i jesam li na sigurnom nego u svih ovih 7 godina u New Yorku i Jeruzalemu. Hvala svima na zanimanju i brizi. Ovdje je situacija komplicirana. Nekad malo više, a nekad malo manje. Mijenja se samo intenzitet.

  Jutros su me probudile sirene, a odmah nakon sirena čule su se eksplozije. Još sam bio u krevetu. To je radio proturaketni sustav koji je ‘skidao’ rakete koje su letjele prema Jeruzalemu ili su doletjele iznad Jeruzalema. To vam je dočarano na ovoj fotografiji uz tekst.

  Nismo u podrumima ni u skloništima. Barem ne ovdje u Jeruzalemu. Pomalo je napeto, ali napeto je ovdje redovno stanje uma…

  Dopodne sam se spustio do Svetog Groba. Ispred same crkve zateknem dosta hodočasnika. I svi uglavnom gledaju u nebo. Ne što mole, nego što se čude. Neki mi prilaze i pitaju – što je ovo? Posebno oni koji nemaju iskustvo rata, sirena, raketa i pucanja…
  I tako to ide. Začuju se sirene, a onda i eksplozije. I puno ljudi drži mobitele u rukama i snima taj prizor kao još jednu od atrakcija Svete zemlje…

  A u Svetom Grobu redovita molitva. Za mir kojega ovdje uvijek manje ili više nedostaje…

  Molite za mir Jeruzalemov.

  Otkad sam došao u Svetu zemlju bila su barem dva-tri rata. Ovdje je uvijek pomalo napeto. I komplicirano. I nije ovdje pitanje hoće li opet biti rata, nego kad će opet biti rat. Ali ne prestajemo moliti za ovaj komadić zemlje posvećen životom i stopama utjelovljene Riječi… I mir je ovdje kompliciran. I mir i rat su ovdje pomalo kaotični.

  p.s. I ja i ostali fratri smo dobro. I to dobro je ovdje komplicirano i relativno. Molite za mir Jeruzalemov. I za sve stanovnike ovog komadića zemlje… ” – napisao je fra Željko u objavi na svom Facebook profilu.