More

  Međunarodni je dan djevojčica

  Na današnji dan, 11. listopada obilježava se Međunarodni dan djevojčica s ciljem jačanja svijesti o kršenju prava i lošim životnim uvjetima u kojima žive djevojčice diljem svijeta. Stoga svi zajedno trebamo težiti stvaranju boljeg života i omogućavanja prava na obrazovanje i zdrav život.

  Generalna skupština Ujedinjenih naroda je 19. prosinca 2011. godine usvojila Rezoluciju 66/170 kojom je proglasila 11. listopada Međunarodnim danom djevojčica, a tema prvog obilježavanja 2012. godine odnosila se na pitanje dječjih brakova. Dječji brak uskraćuje djevojčici djetinjstvo, smanjuje mogućnost obrazovanja, ograničava joj mogućnosti, povećava rizik od nasilja i zlostavljanja, odvaja je od vršnjaka i ugrožava njeno zdravlje.

  Cilj je potaknuti svjetski entuzijazam u stvaranju boljeg života mladim djevojkama pružajući im priliku da postignu svoj puni potencijal.
  Na današnji dan želimo skrenuti pozornost na još uvijek gorući problem diskriminacije djevojčica i nasilja koje se nad njima provodi u cijelom svijetu, te osnažiti svjetsku zajednicu na poštivanje njihovih ljudskih prava.

  Smatra se kako danas u svijetu živi više od 850 milijuna djevojčica i njihova prava su najugroženija u siromašnijim zemljama koje ne ulažu ni u njihovo osnovno obrazovanje. Svi dobro znamo da ako djevojčica ide u školu, uči prave vještine, udat će se kasnije, imat će manje djece i sl. Ujedno je važno da se djevojčice školuju kako bi kad odrastu mogle raditi jer kada djevojka ili žena zarađuje, barem 90 posto svojih prihoda će ulagati u sebe i svoju obitelj te tako razbijati krug siromaštva.

  Brojna istraživanja su pokazala da obrazovanje ima vrlo značajnu ulogu kako za društvo, tako i za djevojčice. Školovanje, a naročito srednje obrazovanje, ima trajni pozitivan efekt i utječe na smanjenje siromaštva, promoviranje jednakosti i promjenu ograničavajućih društvenih normi.