More

  “Ruža hrvatska” danas slavi 34. rođendan!

  Prošle su točno 34 godina od najposjećenijeg hrvatskog koncerta svih vremena, koncerta kojeg su mnogi na tadašnjem Trgu Republike doživjeli kao početak buđenja hrvatske države.

  Toga 17. listopada 1989. godine Prljavci su svirali pred, po nekim procjenama, čak 300 tisuća ljudi, koji su pjevali od prve do zadnje pjesme. No, najveća euforija bila je prilikom izvođenja pjesme “Mojoj majci”.

  Emotivna posveta Jasenka Houre pokojnoj majci je zbog korištenja pridjeva hrvatska postala nova hrvatska budnica.

  Iako je tadašnja milicija željela otkazati koncert, Prljavci na to nisu pristali, nego su održali koncert na kojem su se prvi put nakon dugo vremena vijorile povijesne hrvatske zastave.

  – Tada smo već imali dosta hitova, no svi su čekali “Ružu Hrvatsku”. Nismo mogli pretpostaviti da će pjesma poprimiti takve razmjere. Činilo se kao da ljudi imaju tu potrebu za neovisnošću i ta pjesma im je upravo to značila. Da nisam bio na bini, bilo bi mi drago da sam u publici – kazao je Houra prije dvije godine, kada se za Večernji list prisjećao koncerta. Najvažnije je što se na koncertu nije dogodio niti jedan incident. Potrgani su samo jedna lampa i lanac na Manduševcu.

  – Više se razbije na običnoj svadbi – kazao je Houra.

  Povelja “Ruži hrvatskoj”

  U povodu obilježavanja četrdeset godina glazbene karijere i uspješnog trajanja na glazbenoj pozornici, na današnji dan 2019. godine bivša predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović dodijelila je Povelju Republike Hrvatske uglednom glazbenom sastavu Prljavo kazalište.

  Tom prigodom kazala je kako je u tih četiri desetljeća rastao i stasao veliki broj mladih koji su vjerovali kako je sve „lako kad si mlad“, ali kako nam je svima posebno bliska ona osobna posveta majci „koja se iz svojih okvira tihog opraštanja prelila u gotovo nacionalnu budnicu, u izraz osjećanja koji su uzavreli na vašim legendarnim koncertima na zagrebačkom glavnom trgu“.

  „’Ruža hrvatska’ zauzela je osobito mjesto u antologiji hrvatske glazbe, a u oproštaju s onima koji su za našu Domovinu dali svoje živote, prekrivenih na odlasku hrvatskim zastavama, bila je i tuga vaših stihova sa svim suzama koje smo za njih isplakali“, istaknula je tom prigodom Predsjednica.