More

  HKZ TROPLET OBILJEŽAVA SVJETSKI DAN KRAVATE

  Kravata je vjerojatno jedini hrvatski simbol univerzalno poznat i cijenjen, a istodobno prepoznatljiv i priznat kao hrvatski simbol. U zadnje vrijeme bi tome mogli dodati i hrvatske „kockice“ koje su postale prepoznatljive i slavne zbog uspjeha hrvatske nogometne reprezentacije.

  Ovaj dekorativni odjevni predmet koji se nosi oko vrata provučen ispod ovratnika košulje, izrađen od svile ili nekog drugog platna smatra se izvornim hrvatskim proizvodom. Kao modni detalj, kravata se proširila Europom u 17. stoljeću posredstvom hrvatskih vojnika u Tridesetogodišnjem ratu.

  Među prvima su je prihvatili Francuzi, a kasnije i druge europske zemlje. Hrvatsko podrijetlo kravate, utemeljeno na povijesnim, etnološkim i lingvističkim činjenicama, potvrđuju svjetske enciklopedije i drugi znanstveni izvori. Francuski pisac Francois Chaille u svojoj knjizi “La Grande Historie de la Cravate” piše:
  „ … Oko 1635. godine, nekih šest tisuća vojnika i vitezova stiglo je u Pariz kao podrška francuskom kralju Luju XIII. Među njima je bio veliki broj hrvatskih plaćenika koji su, predvođeni banom, ostali u službi francuskog kralja. Tradicionalna odora s vezanim oslikanim maramama oko vrata pobuđivala je pozornost francuskog dvora. Marame su bile napravljene od različitih materijala, od grubih, koje su nosili obični vojnici, do svilenih i onih od finog pamuka koje su nosili časnici”;.
  Naziv “cravate”, kako je zovu Francuzi, nastao je od izgovaranja riječi”Croate” na francuskom jeziku.

  Kravata je dugo bila modni detalj buržoazije te je predstavljala simbol kulture i elegancije. Danas, ona predstavlja ljudsko dostojanstvo, samopouzdanje, uspješnost i poslovni duh, te se nosi u svečanim prilikama. Ona za sebe veže slobodu i odgovornost te potiče ljude komunicirati na dostojanstven način.

  Obilježavanje Dana kravate pridonosi učvršćivanju i posvješćivanju svih pozitivnih hrvatskih
  identitetskih vrijednosti te prepoznatljivosti i pozitivnoj slici Hrvata u svijetu.

  HKZ Troplet već godinama obilježava Svjetski dan kravate vezivanjem kravate na mostarske kipove znamenitih osoba a nastoji taj običaj proširiti i na druga mjesta. Time želimo promovirati kravatu kao jednu od sastavnica cjelokupnog hrvatskog kulturnog identiteta i hrvatske baštine.
  I ove godine članice i članovi su kravatama ukrasili mostarske kipove, a u povodu dvadesete obljetnice spektakularne umjetničke instalacije „Kravata oko Arene“ Hrvatska kulturna zajednica Troplet je realizirala i umjetničku instalaciju Tropletova kravata iznad Hercegovih vrata.

  Suorganizator instalacije je ustanova Hrvatski dom Hercega Stjepana Kosača na čijem se pročelju nalazi golema kravata koju je dizajnirala tvrtka Mateus d.o.o. Mostar.
  HKZ Troplet poziva sve institucije i građane na obilježavanje Svjetskoga dana kravate te sudjelovanje u promidžbi ovoga odjevnog detalja kao autentične hrvatske, ali i europske i svjetske baštine. Na Svjetski dan kravate, 18. listopada, pozivamo sve pojedince (i pojedinke!) da nose kravatu, postave kravate na kipove u svome mjestu, a više nego pohvalnom smatramo svaku ideju za prigodno i prikadno isticanje kravate uz njezin svjetski dan.

  UO HKZ Troplet