More

  Vođa Hamasa traži potporu Bosne i Hercegovine

  Vođa radikalne islamističke organizacije Hamas, odgovorne za napad na Izrael 7. listopada, zatražio je potporu vlasti u BiH posebnim pismom koje je poslao na adresu ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedina Konakovića, objavili su danas lokalni mediji.

  Portal istraga.ba objavio je presliku pisma koje je potpisao i 11. listopada na Konakovićevu adresu uputio Ismail Hanija, politički vođa Hamasa. Preslika djeluje autentično, a pismo je na papiru koji sadrži službeno znakovlje ove organizacije.

  Opisujući nadugačko i naširoko povijest izraelsko-palestinskih sukoba kako je on vidi, Haniya je optužio Izrael za najgore zločine, uz konstataciju kako židovsku državu danas vodi “cionistička fanatična desnica” koja provodi “fašističku i rasističku okupaciju” i s kojom ne može biti nikakvog dogovora, te je najavio kako će se Hamas stoga odlučno boriti za ostvarenje legitimnih prava Palestinaca.

  Napisao je i kako će se stoga nastaviti operacija Al-Aksa, kako je nazvan masovni napad na izraelske civile 7. listopada u kojima je ubijeno 1300 ljudi, žena i djece.

  “Pozivamo sve arapske i islamske nacije i sve slobodne ljude diljem svijeta da poduzmu hitnu akciju i mobiliziraju pomoć i solidarnost u svim oblicima kako bi se zaštitila povijesna prava Palestinaca”, stoji u pismu vođe Hamasa.

  Ministarstvo vanjskih poslova BiH ovo pismo nije komentiralo, no stranka Narod i pravda (NiP), na čijem je čelu Konaković, u četvrtak se o sukobima na Bliskom istoku očitovala izjavom u kojoj je osudila svako nasilje, a posebice ono nad civilima.

  “Osuđujući nasilje, pozivamo na uspostavu trajnog i pravednog mira u ovom dijelu svijeta. Okončanje okupacije palestinskih teritorija, deblokada Gaze i potraga za mirovnim rješenjem o koegzistenciji palestinske i izraelske države nemaju alternativu”, stoji u izjavi.

  Index.hr