More

  Izaslanstvo Varaždinske županije u uzvratnom posjetu Hercegbosanskoj županiji

  Nakon potpisivanja Sporazuma o prijateljstvu i suradnji između Varaždinske županije i
  Hercegbosanske županije u rujnu ove godine te nakon susreta župana Anđelka Stričaka i
  predsjednika Vlade Hercegbosanske županije Ivana Vukadina u Varaždinu, izaslanstvo
  Varaždinske županije posjetilo je Hercegbosansku županiju.

  Prije radnog sastanka u zgradi Vlade, izaslanstvo Varaždinske županije je u pratnji domaćina, predsjednika Vlade HBŽ Ivana Vukadina i predsjednika skupštine HBŽ Joze Ćosića položili vijence i upalili svijeće na spomenik poginulim za slobodu hrvatskog naroda u Livnu te obišli livanjski mural posvećen 7. Gardijskoj brigadi ‘Pume’.

  Na početku radnog sastanka u zgradi Vlade pozdravne riječi te ugodnu dobrodošlicu gostima uputio je Jozo Ćosić, predsjednik Skupštine Hercegbosanske županije dok je predsjednik Vlade Hercegbosanske županije dr.sc. Ivan Vukadin istaknuo kako mu je izrazito drago što može biti domaćin izaslanstvu Varaždinske županije.

  – U životu se ništa slučajno ne događa pa ni ovakvi susreti nisu slučajni. Mi smo u mjesecu rujnu kao Hercegbosanska županija potpisali Sporazum prijateljstva s Varaždinskom županijom, na Danu Varaždinske županije i ovo je nastavak te suradnje i tog potpisa Sporazuma na način da danas imamo službenu posjetu delegacije na čelu sa županom Anđelkom Stričkom. Ja im želim izraziti najtopliju dobrodošlicu u grad Livno, sinoć su doputovali i boravit će u našoj županiji još danas i sutra. Obići ćemo prostore Hercegbosanske županije, vidjeti potencijale, resurse i određene stvari koje nas čekaju u budućnosti te ih sigurno pokušati realizirati na dobrobit stanovnika i Hercegbosanske županije i Varaždinske županije, prije svega to je bolje povezivanje, prekogranična suradnja, predpristupni fondovi i sve ono što je izazov vremena. Vi znate da je Varaždinska županija treća po razvijenosti u Hrvatskoj da je Grad Varaždin deseti po veličini, ali je treći po razvijenosti tako da mi od njih imamo puno toga naučiti. Republika Hrvatska, Vlada RH na čelu s Andrejom Plenkovićem, najveći su zagovornici pristupanju Bosne i Hercegovine Europskoj Uniji pa je logično da mi koristimo i učimo od njih ali i na njihovim pogreškama koje su oni na tom putu pristupanja prema EU imali, kako bi naš put bio što brži i ovo je samo plod te suradnje i Sporazuma a ja se nadam da ćemo u vremenu koje je pred
  nama to opravdati i još produbiti – rekao je Vukadin.

  Župan Anđelko Stričak izrazio je zadovoljstvo posjetom prijateljskoj Hercegbosanskoj županiji.

  – Mi smo još negdje početkom godine na inicijativu Varaždinaca koji su rodom s ovog područja, na inicijativu naših branitelja, tu prvenstveno mislim na 7. Gardijsku brigadu „Pume“ započeli s razgovorima oko potpisivanja sporazuma o suradnji, i kao što je kolega Vukadin naglasio sporazum smo potpisali početkom rujna povodom Dana Varaždinske županije u Varaždinu. U međuvremenu je bilo i nekoliko susreta radnih sastanaka gdje smo razgovarali na temelju čega bi još mogli proširiti ili produbiti tu suradnju, vjerujemo da zaista postoji dosta prostora od obrazovanja, gospodarstva turizma, znači sve ono što je danas potrebno za dobar i kvalitetan život naših građana i ovo je samo prvi korak. Naravno da nije sve na politici, između ostaloga ja sam i svoje Varaždince pozvao; poduzetnike, obrtnike, udruge, da se u to uključe da daju inicijative a isto sad ovdje molim i pozivam sve građane s područja Hercegbosanske županije da se uključe i da daju svoje prijedloge i inicijative a sve kako bi ta suradnja bila što uspješnija i bolja – naznačio je župan Stričak.

  U izaslanstvu Varaždinske županije bili su uz župana Stričaka i županijski vijećnici; Robert Puja ujedno i predsjednik Udruge veterana 7. Gardijske brigade “Puma”, Ruža Jelovac i dr.sc.Mario Lešina te pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša, dr.sc.Dragutin Vincek, Lovorka Horvat, pročelnica Upravnog odjela za opću upravu, pročelnik Upravnog odjela za graditeljstvo i prostorno uređenje Mario Sambolec kao i pomoćnik pročelnice Upravnog odjela za poslove Skupštine i župana Tomislav Pajtlar.

  Uz predsjednika Vlade Hercegbosanske županije Vukadina i predsjednika Skupštine sastanku su nazočili i ministar unutarnjih poslova HBŽ Mario Lovrić, ministrica
  prosvjete kulture i športa HBŽ Gordana Nakić te savjetnik predsjednika Vlade HBŽ Tomislav
  Barišić.
  Dvodnevnim programom predviđen je obilazak gospodarstvenika te turističkih i kulturnih
  znamenitosti na prostoru Hercegbosanske županije.