More

  Od danas presretači na cestama Livna i Tomislavgrada

  Ministarstvo unutarnjih poslova Hercegbosanske županije (HBŽ) nabavilo je sustav Eunomina koji je ugrađen u dva neobilježena policijska vozila koja koriste policijski službenici SPPP i Policijske postaje (PP) Tomislavgrad.

  Eunomia je multifunkcionalan sustav i modularno rješenje za nadzor prometa iz vozila u pokretu i stacionarno, te automatsko prepoznavanje registarskih pločica. Ima mogućnost snimanja od 360 stupnjeva i modul za noćno snimanje prometa.

  U vozilu je ugrađeno ukupno šest kamera, četiri za snimanje i dvije za raspoznavanje registarskih pločica. Prijenos podataka na server je bežični.

  Ima mogućnost snimanja i izdavanja slika za evidenciju i sankcioniranje prekršaja u prometu, detekciju prekoračenja brzine vozila u odlasku i dolasku, neregistriranost, uporabu pojasa, uporabu mobitela u vozilu, nepropisan prelazak vozila iz jednog kolničkog traka u drugi, nepoštivanje crvenog svjetla na semaforu, kao i druge uočene prekršaja u prometu, koji se mogu sankcionirati na mjestu zabilježenog prekršaja i naknadno pregledom video zapisa.

  Pored navedenog, video zapisi iz vozila mogu se koristiti i za evidenciju vozila koja su sigurnosno interesantna po kriminalitetu. Vozila su imala testnu fazu i početak rada na navedenom sustavu je od 25.10. 2023. godine, priopćeno je iz MUP-a HBŽ.