More

  U nedjelju počinje zimsko računanje vremena

  U nedjelju, 29. listopada kazaljke na satu ćemo pomaknuti za jedan sat unatrag. Iako to znači da ćemo dobiti dodatni sat spavanja, i dalje se vodi debata trebamo li ukinuti tradiciju mijenjanja sata, odnosno ljetnog i zimskog računanja vremena. Više je onih koji zagovaraju ljetno računanje vremena te navode poboljšanja koja ono ima za naše mentalno i tjelesno zdravlje te dobrobit, javlja BHRT.

  Manje prometnih nesreća
  Kraljevsko udruženje za prevenciju nesreća poziva na ukidanje zimskog računanja vremena tvrdeći da pomicanje sata unatrag povećava rizik od prometnih nesreća zbog vožnje u mračnijim zimskim mjesecima.

  Povećana imunost
  Dobar san tijekom zimskih mjeseci ključan je za zaštitu od prehlade i gripe. Istraživanja pokazuju da čak i mala redukcija sna može utjecati na imunološki sustav.

  Manje depresivnih epizoda
  Danska studija iz 2017. godine, koja je obuhvatila više od 185.000 ljudi tijekom 15 godina, otkrila je da je prijelaz s ljetnog na zimsko računanje vremena povezan s porastom depresivnih epizoda od 11 posto, javio je Indeks.

  Pad broja srčanih udara
  Charlie Morley, autor knjige Wake up to Sleep, navodi studiju iz 2014. godine koja je prijavila značajan pad srčanih udara u 24 sata nakon pomicanja kazaljki na satu unatrag.