More

  Studenti i srednjoškolci iz Tomislavgrada sudjeluju na Sarajevo Innovations Festival

  Udruga studenata Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu – STELEKS uskoro organizira sedmu smotru studentskih naučno-istraživačkih radova iz oblasti elektrotehnike, informacijskih tehnologija, strojarstva i drugih srodnih oblasti. – Sarajevo Innovations Festival (SIFI) powered by Telemach fondacija.

  SIFI ima edukativni i natjecateljski karakter i predstavlja motivaciju mladima za ulazak u svijet inovacija i znanstveno-istraživačkog rada. Održat će se u subotu, 28. listopada, u sarajevskom hotelu Holiday, s početkom u 10.00 sati.
  „Imamo 22 takmičara, među kojima su studenti i srednjoškolci iz Sarajeva, Banje Luke, Tomislavgrada i Mostara sa 13 radova podijeljenih u dvije oblasti – inovativne ideje i znanstveni radovi. Hibridni izvori obnovljive energije, recikliranje korištenjem umjetne inteligencije i računalnog vida, korištenje umjetne inteligencije i neuronskih mreža u prepoznavanju govora, samo su neke od tema kojima su se bavili“, pojasnila je Lamija Gutić, glavna organizatorica SIFI-a i članica STELEKS-a.

  Radove ocjenjuju istaknuti profesori i stručnjaci iz prakse, a najbolje očekuju novčane nagrade. Glavni partner ovog događaja je Telemach fondacija.
  „Mladi su izvor svježih ideja, energije i glavni pokretači promjena i društvenog razvoja. Njihova proaktivnost i vještine da rješavaju kompleksne tehničke izazove čine ih ključnim faktorom za napredak u današnjem tehnološkom svijetu. Kroz podršku ovakvim i sličnim studentskim incijativama, mi kreiramo okruženje i potičemo mlade da stvaraju, inoviraju i razvijaju vještine od suštinskog značaja za budućnost. Njihov potencijal je zaista neograničen, a mi želimo pružiti priliku da ga ostvare u Bosni i Hercegovini“, istakla je Hajdi Mostić, predsjednica Upravnog odbora Telemach fondacije.

  Telemach fondacija i STELEKS pozivaju sve mlade ljude, studente, profesore i zaljubljenike u znanost da posjete Sarajevo Innovations Festival i pruže podršku odvažnim natjecateljima koji sve svoje napore ulažu u znanost.