More

  Završena konferencija “Ka održivoj industriji tekstila, odjeće, kože i obuće u BiH”

  Danas je završena dvodnevna konferencija “Ka održivoj industriji tekstila, odjeće, kože i obuće u Bosni i Hercegovini”, koja je okupila predstavnike industrije, vlasti i sindikata, kao i europske stručnjake.

  Konferencija je realizirana u okviru projekta EU4Business Recovery, kojeg financiraju
  Europska unija i Savezno ministarstvo za ekonomsku suradnju i razvoj Njemačke, a zajednički realiziraju Međunarodna organizacija rada, GIZ i UNDP. Cilj projekta je pružanje financijske i tehničke pomoći malim i srednjim poduzećima u sektoru proizvodnje tekstila, odjeće, kože i obuće, sa ciljem osiguravanja kontinuiteta poslovanja i povećanja njihove otpornosti.
  Konferencija je pružila dublje razumijevanje trenutnog stanja industrije, s fokusom na ključne elemente privlačenja kvalificirane radne snage, ali i nužnosti socijalnog dijaloga svih sudionika kako bi se pronašla dugoročno korisna rješenja. Poseban naglasak stavljen je na nove incijative Europske unije koje djeluju kao pokretači održivosti, a koje predstavljaju mogućnosti i izazove za Bosnu i Hercegovinu kao zemlju kandidata za EU.

  “Tekstilna industrija je jedna od najstarijih industrija u BiH i neophodno je poduzeti određene mjere kako bi se napravila uspješna tranzicija i prilagodba sektora praksama i standardima Europske unije.
  Potencijal ove industrije je značajan, više od 70% proizvodnje izvozi se na tržište zemalja Europske unije, te se BiH kao zemlja kandidat za EU treba već sada početi pripremati za uspješnu i pravednu tranziciju, kako za tvrtke tako i za zaposlenike. Projekt EU4Business Recovery koji pruža podršku malim i srednjim preduzećima, kao i susreti poput današnjeg su svakako prilike da se svi sudionici upoznaju sa ključnim elementima održivosti tekstilne industrije.” izjavila je Antonella Di Sandri, šef Sekcije operacija za ekonomski razvoj, prirodne resurse, infrastrukturu u Delegaciji EU u BiH.

  Predstavnici industriAll-a, europske sindikalne federacije, istakli su svoje zadovoljstvo što je
  konferencija okupila brojne predstavnike svih sudionika industrije koji su imali priliku razgovarati o izazovima s kojima se suočavaju, te potvrdili značaj socijalnog dijaloga za pronalaženje održivih rješenja.

  “Industrija tekstila, odjeće, kože i obuće se još uvijek oporavlja od posljedica krize izazvane COVID-19 i smanjenja potražnje, što je vidljivo i u ostatku Europe. Bosna i Hercegovina ima dugu tradiciju u ovoj industriji i vjerujemo da upravo ovaj sektor može preokrenuti i biti lider u održivoj i visokokvalitetnoj proizvodnji. Snažni socijalni partneri i kvalitetan socijalni dijalog biti će ključni u osiguravanju uspjeha zelene i digitalne tranzicije sektora, a mi ćemo nastaviti podržavati naše podružnice u Bosni i Hercegovini kako bismo osigurali da tranzicije budu poštene i pravedne, uz poštivanje prava radnika.
  Prelazak na održiviji tekstilni ekosustav u Bosni i Hercegovini biti će prilika, ali i izazov, te pozivamo kreatore politika da podrže socijalne partnere u transformaciji sektora u održiviji sektor u čijem su fokusu kvalitetna radna mjesta.” izjavila je Judith Kirton-Darling, vršilac dužnosti Generalnog sekretara industriAll evropskog sindikata.

  Tokom konferencije održane su tri panel diskusije, od kojih su dvije pružile osvrt na značaj
  socijalnog dijaloga za osiguranje produktivnosti i dostojanstvenog rada, te na značaj suradnje obrazovnih institucija, vlasti i kompanija u osiguranju dovoljno kvalifikovane radne snage.
  Daniela Zampini iz Međunarodne organizacije rada kazala je da velik odaziv predstavnika
  kompanija i sindikata iz ove industrije potvrđuje potrebu za dijalogom koji ima važnu ulogu u zaštiti i promociji radničkih prava i poboljšanju uvjeta rada.

  “Događaji poput ovog su od izuzetnog značaja za sve sudionike industrije jer predstavljaju platformu za susret i dijalog, koji su nužni za postizanje održivih rješenja. Posebno je važno da sudionici ovakvih susreta razumiju kako se poslovni modeli trebaju i moraju unapređivati inovativnošću i kreativnošću, a ne niskim troškovima proizvodnje i jeftinoj radnoj snazi.” poručila je Zampini.

  Poseban interes sudionika konferencije privukao je treći panel u okviru kojeg su prikazane studije slučaja suradnje zaposlenika i menadžmenta sa ciljem unapređenja poslovanja tvrtki.
  Zaključak sudionika konferencije je da pozitivni primjeri iz prakse, kao i prezentirane inicijative i ideje predstavljaju temelj na kojem se treba graditi održiva budućnost industrije tekstila, odjeće, kože i obuće u Bosni i Hercegovini.