More

  10. obljetnica smrti velikana Vinka Coce

  Vinko Coce preminuo je na današnji dan prije deset godina, 27. listopada 2013. u Splitu nakon višemjesečne bitke s teškom bolešću.

  Za svoje je dugogodišnje karijere Vinko Coce ostavio neizbrisiv trag u hrvatskoj glazbi. “Vilo moja“, “Ribari”, “Kada umren umotan u bilo“, “More li”, “Mirno spavaj, ružo moja“, “Da je meni s tobom kroz Pasike”, “Sićaš li se lungo mare” samo su neke od njegovih antologijskih skladbi koje će, baš kao i sjećanje na njega, živjeti vječno.

  Klapski počeci
  Trogirski slavuj, ili trogirski Pavarotti kako su ga još zvali, okušao se i postigao značajan uspjeh u nekoliko različitih glazbenih žanrova, što je tek nekolicini pošlo za rukom.
  Od malih nogu Cocina glazbena nadarenost nije mogla proći nezamijećeno. Svirao je klarinet u trogirskoj limenoj glazbi, a s 15 godina počeo je pjevati u vokalnom kvintetu Mali kanti. Dugogodišnju profesionalnu pjevačku karijeru započeo je klapskim pjevanjem. Klapi Trogir pridružio se 1972. i kroz sljedećih dvadesetak godina s njom postizao velike uspjehe, na početku kao prvi tenor klape, a kasnije kao tenor solist.
  S klapom je ovjenčan brojnim nagradama. Osvojili su publiku u Hrvatskoj, ali i mnogo šire. Od Pariza, Berlina, Los Angelesa do Sydneya, klapa je s Cocom zapjevala gotovo na svim kontinentima.

  Zapjevao i s Pavarottijem
  Zborskim tenorom postaje 1983. u profesionalnom mješovitom zboru HNK-a u Splitu, gdje sljedećih pet godina intenzivno i uspješno pjeva cjelovit operni repertoar, ne prekidajući rad u klapi Trogir. U tom je razdoblju i čest gost HNK-a u Zagrebu, gdje pjeva pojedine tenorske dionice. Najveće priznanje dolazi prihvaćanjem asistencije u zboru talijanske operne kuće Teatro Comunale di Firenze, gdje je u operi Boris Godunov izvedenoj pod ravnanjem maestra Sei Ozave, zapjevao uz velikog Luciana Pavarottija.

  Uspješna samostalna karijera
  Razdoblje samostalnog djelovanja od 1991. rezultiralo je brojnim uspjesima i popularizacijom njegovih pjesama, što mu je na hrvatskoj estradnoj sceni osiguralo eminentnu poziciju izvođača dosljednog u odabiru i interpretaciji glazbenih djela.
  Te njegove pjesme, koje se i danas čuju na svakom kantunu diljem Hrvatske, pjesme koje svi dobro znamo, njegova su najveća ostavština.

  Ove se godine obilježava i 15 godina od koncertnog vrhunca karijere trogirskog slavuja. Naime, 31. kolovoza 2008. na rasprodanom splitskom Poljudu, u sklopu ciklusa “Ne damo te, pismo naša”, održao se spektakl “Vinko Coce i prijatelji”. Tog je dana 15 000 ljudi pjevalo uglas Cocine najveće hitove. Uz Cocin talent, odlične goste i nenadmašivu atmosferu, ovaj je koncert ostao zapamćen i nakon svih ovih godina. Pjevajući s publikom do punine je dolazila njegova glazbena veličina. Kao takav do danas je ostao neprežaljen i nezamjenjiv.