More

  Grlić Radman u Jeruzalemu: Hrvatska podržava Izrael

  Šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman sastao se danas u Jeruzalemu s izraelskim kolegom po dužnosti Elijem Cohenom kako bi izrazio solidarnost s njegovom zemljom i narodom nakon napada palestinske islamističke organizacije Hamas, koju su EU i SAD proglasili terorističkom na, Izrael.

  “Hrvatska vlada podržava Izrael u obrani države, poštujući međunarodno humanitarno pravo i zaštitu civilnog stanovništva”, stoji u priopćenju Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH, u kojem se dodaje da je hrvatska vlada više puta osudila “terorističko ratni čin, zločine nad civilima i odvođenje talaca”.

  Susret je bio prilika da ministar od izraelskog kolege i vlade u Tel Avivu zatraži pomoć u što žurnijoj evakuaciji hrvatskih državljana iz Pojasa Gaze. Tijekom posjeta Grlić Radman susreo se i s obiteljima otetih osoba, kojih je trenutno 224, ističe se u priopćenju.

  Hrvatska vlada je na sjednici jučer donijela odluku o upućivanju žurne humanitarne pomoći stanovništvu Pojasa Gaze u iznosu od 250.000 eura.

  Potrebno je nastaviti pružati humanitarnu pomoć civilima u Gazi, rekao je Grlić Radman u srijedu navevši da je Europska unija tu pomoć utrostručila “te se i Hrvatska, kao i ostale zemlje članice, pridružuje međunarodnim naporima”.

  Hrvatski ministar se u Jeruzalemu susreo i s kardinalom Pierbattistom Pizzaballom, latinskim patrijarhom Jeruzalema, s kojim je razgovarao o “teškoj humanitarnoj situaciji te ulozi međunarodne zajednice u pronalaženju urgentnih i dugoročno održivih rješenja”, stoji u priopćenju ministarstva.