More

  Posjedovanje zimske opreme obvezno od 1. studenoga

  Posjedovanje i korištenje zimske opreme, bez obzira na vremenske uvjete, zakonski je obvezno za sva motorna vozila.

  Od 1. studenoga na teritoriju Bosne i Hercegovine zakonski je obvezno posjedovanje i korištenje zimske opreme, bez obzira na vremenske uvjete, za sva motorna vozila, izuzev svih motocikala (L kategorija) i traktora (T i C kategorije).

  Obvezna zimska oprema, koju propisuje pravilnik o prometu u zimskim uvjetima, podrazumijeva gume za zimsku upotrebu (MS, M+S, M&S, Snow Winter i dr.) na svim kotačima vozila ili gume za zimsku upotrebu (MS, M+S, M&S, Snow Winter i dr.) na pogonskim kotačima i lance za snijeg, odnosno druge uređaje za povećanje trakcije pripravne za postavljanje na najmanje dva pogonska kotača.

  Također, obvezna zimska oprema može uključivati i gume za ljetnu upotrebu na svim kotačima s najmanjom dubinom profila od 4 milimetra i lance za snijeg, odnosno druge uređaje za povećanje trakcije pripravne za postavljanje na najmanje dva pogonska kotača.

  Vreća pijeska i lopata za teretna vozila nisu više obvezni.

  Za neposjedovanje zimske i druge opreme predviđene su novčane kazne, a među mjerama je i isključivanje vozila iz prometa. Ako ovlaštena osoba zatekne vozilo koje se kreće bez zimske opreme na dijelu ceste i u vrijeme kad je zimska oprema obvezna, u skladu sa zakonskim odredbama, naredit će vozaču da odmah prekine kretanje vozilom i otkloni neispravnost, odnosno da upotrijebi zimsku opremu. Ako vozač ne postupi po naređenju, ovlaštena osoba isključit će vozilo iz prometa i oduzeti potvrdu o registraciji vozila.

  Obveza posjedovanja zimske opreme na snazi je do 1. travnja 2024. godine.

  Kazne za nepoštivanje ovog pravila su novčane kazne za neposjedovanje zimske i druge opreme od 40 KM za vozača po članku 238. st. 1. točka 38, 500 KM za poduzeća ili drugu pravnu osobu po članku 234. st. 1. točka 22, 500 KM za fizičku osobu koja samostalno obavlja djelatnost prijevoza po članku 234. st. 2. točka 22. Među mjerama je i isključivanje iz prometa.

  – Pripremite svoja vozila na vrijeme i sigurno sudjelujte u prometu – upozoravaju iz policije.