More

  SAD nabavlja helikoptere za vojsku BiH

  Vlada SAD osigurala je 67 milijuna dolara za nabavku novih helikoptera potrebnih oružanim snagama BiH radi modernizacije, potvrdilo je američko veleposlanstvo u Sarajevu, uz naznaku kako još nije određen konkretni tip potrebnih letjelica.

  Ovo objašnjenje stiže nakon svađe ministra obrane BiH Zukana Heleza i njegova zamjenika Aleksandra Goganovića, koji se javno spore oko toga kakve helikoptere trebaju oružane snage i hoće li to eventualno biti letjelice borbene namjene.

  Ministar Helez, koji je član SDP BiH, ranije je kazao kako je Ministarstvo obrane promijenilo planove oko dobivanja rabljenih američkih helikoptera tipa UH II te žele nabaviti suvremenije i potpuno nove letjelice i to tipa BELL 412. Istaknuo je kako je riječ o standardu kojega prate države-članice NATO-a spominjući pritom Hrvatsku, Sloveniju i Crnu Goru.

  Helez opetovano upozorava kako oružane snage BiH trebaju hitnu i opsežnu modernizaciju jer raspolažu zastarjelom i opremom i naoružanjem, a u nabavku nove godinama se nije ništa ulagalo.

  Helez je Vijeću ministara BiH uputio prijedlog i za višestruko povećanje sredstava koja se iz proračuna izdvajaju za obranu, a do sada po pravilu nisu bila veća od 300 milijuna eura na godišnjoj razini. Tražio je da Ministarstvo obrane u 2024. dobije 900 milijuna eura, čemu se odmah usprotivio ministar financija BiH Srđan Amidžić, koji je taj zahtjev nazvao “suludim” uz tvrdnju kako se mora štedjeti a ne trošiti više.

  Večernji list