More

  I u BiH naložena inspekcija zbog potencijalno opasnog pića na tržištu

  Nakon što se u Hrvatskoj pojavila informacija o trovanju nekoliko građana uslijed konzumacije određenih napitaka, Raport je u Agenciji za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine provjerio jesu li ta piće dostupna i na bh. tržištu.

  Iz Agencije za sigurnost hrane BiH su kazali da su u vezi s ovim slučajem upoznati putem medijskih izvještaja, ali da o tome nemaju službenih obavještenja. Zbog mjera predostrožnosti Agencija je naložila inspekcijski nadzor u našoj zemlji u vezi s ovim slučajem.

  Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine za sada nije obaviještena, niti iz jednog službenog izvora informacija, o distribuciji potencijalno opasnog bezalkoholnog pića na bh. tršište. Još uvijek nije na raspolaganju službeno očitovanje nadležnih organa Hrvatske, u skladu sa saznanjima Agencije. Kao mjeru predostrožnosti, izvršili smo obavještavanje nadležnih inspekcijskih organa, koji direktno nadziru subjekte u poslovanju s hranom i vrše odgovarajuće provjere, naveli su za Raport iz Agencije za sigurnost hrane BiH.

  Podsjetimo, ranije je kompanija Coca-Cola potvrdila i izrazila zabrinutost zbog “jednog, izoliranog slučaja trovanja povezanog sa staklenom bočicom Romerquelle Emotion Blueberry Pomegranate 330 ml”.

  Dodajmo i kako je u Hrvatskoj potvrđeno još slučajeva o trovanju građana nakon konzumacije određenih napitaka.