More

  Objavljeni javni pozivi za domaćinstva, te mikro, mala i srednja preduzeća

  Fond za zaštitu okoliša FBiH objavio je danas javne pozive za dodjelu bespovratnih sredstava Europske unije građanima – vlasnicima stambenih objekata, te mikro, malim i srednjim poduzećima za projekte energijske efikasnosti, a za poticanje energetske tranzicije i ublažavanje negativnih posljedica izazvanih energetskim krizama i poskupljenjima.

  Predviđeni način dodjele sredstava je putem javnog poziva za čiju je provedbu u Federaciji BiH nadležan Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH, a pravo ostvaruje 2.600 domaćinstava i 264 mikro, mala i srednja poduzeća. Rok za prijavu na javne pozive koje je raspisao Fond je 31. decembar 2023. godine ili do utroška sredstava.

  Pružanje ovog vida podrške najjasniji je signal Europske unije prema zemljama kandidatima za članstvo da napredak na putu ka Evropskoj uniji ima značajne socio-ekonomske benefite kako za stanovništvo i privredu tako i za državu u cjelini.

  Prijava na Javni poziv u Federaciji BiH (www.fzofbih.org.ba) i dostavljanje obavezne dokumentacije vrši se isključivo elektronskim putem, odnosno putem E-prijave, dostupne na: https://e-prijava.fzofbih.org.ba/

  Ovu elektronsku platformu pripremio je Projekat Vlade SAD USAID Projekat asistencije energetskom sektoru (USAID EPA), u saradnji s Fondom za zaštitu okoliša FBiH, te uz podršku Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije.

  Inače, cjelokupan financijski paket podrške Evropske unije građanima i privredi Bosne i Hercegovine ukupno vrijedi 70 miliona eura. Od ukupnog iznosa, dvije trećine sredstava namijenjeno je domaćinstvima, a ostatak mikro, malim i srednjim poduzećima.