More

  Video: Sinoć eruptirao vulkan Etna

  Vulkan Etna eruptirao je kasno sinoć i izbacivao je pepeo i lavu iznad talijanskog otoka Sicilije. Snimci prikazuju velike oblake pare, pepela i lave koji izbijaju iz kratera najaktivnijeg vulkana u Europi, navodi Euronews.

  Aerodrom u obližnjem gradu Catania i dalje je otvoren usprkos vulkanskoj aktivnosti, iako erupcije vulkana često dovode do zatvaranja zračnog prostora u samoj blizini.

  Etna je sinoć obasjala nebo nad Sicilijom nakon nekoliko mirnih mjeseci.

  Kao jedan od najaktivnijih vulkana na svijetu, dramatične erupcije Etne rijetko su dugo izvan naslovnica.

  U kolovozu je aerodrom u Cataniji bio prisiljen privremeno obustaviti operacije, a uvedena su ograničenja za vožnju nakon erupcije koja je izbacivala pepeo na okolno područje.

  Ali nema naznaka da će međunarodni letovi do talijanskog otoka biti prekinuti zbog ove posljednje erupcije usprkos fotografijama dima i jarko crvene lave koje izazivaju strahopoštovanje.

  U međuvremenu, Island je proglasio izvanredno stanje zbog straha od neposredne erupcije vulkana, koja bi mogla utjecati na otkazivanje letova.

  Planina Etna je jedan od najaktivnijih vulkana u Europi i bio je u gotovo stalnom stanju aktivnosti posljednje desetljeće.

  Erupcije mogu biti više puta tijekom godine, pa čak i unutar mjesec dana. Trenutni period erupcije počeo je 2013. godine, prema Smithsonian programu globalne vulkanske aktivnosti.

  Godine 2021, Etna je izbacila toliko vulkanskog materijala u periodu od šest mjeseci da je narasla za skoro 30 metara.

  Planina Etna se smatra sigurnim vulkanom – većina erupcija ne ugrožava one koji posjećuju ili žive u tom području.