More

  Znanstveni skup „Herceg-Bosna iz povijesne perspektive“ održava se u Zagrebu

  Na znanstvenom skupu „Herceg-Bosna iz povijesne perspektive“ koji se održava u Zagrebu s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru sudjeluju dekan Fakulteta prof. dr. sc. Dražen Barbarić i prof. dr. sc. Ivica Šarac, istaknuto je iz ovog mostarskog fakulteta.

  Namjera skupa „Herceg-Bosna iz povijesne perspektive“ je dati odgovore na niz pitanja o Herceg-Bosni, poput okolnosti i pobuda za njezino osnivanje, o odnosu Hrvata prema druga dva naroda u BiH i njezinom tretmanu od predstavnika međunarodne zajednice.

  „Namjera je rasvijetliti i pobude njezinog sustavnog demoniziranja, posebice u dijelu medijske scene u Hrvatskoj. Smatramo da je trideset godina nakon osnivanja Hrvatske Republike Herceg-Bosne pravo vrijeme da se, s povijesne distance, a temeljeći na znanstvenim istraživanjima, pokuša dati odgovore na naznačena povijesna pitanja“, poručili su iz Organizacijskog odbora.

  Prof. Šarac je održao izlaganje o temi „Razlozi uspostave Hrvatske Republike Herceg-Bosne“, a prof. Barbarić o temi „Povijesni usud ili ‘istočni grijeh’ hrvatstva – zabluda jedne geneze“.

  Organizatori znanstvenoga skupa su Hrvatski institut za povijest iz Zagreba, Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata iz Zagreba, Hrvatski dokumentacijski centar Domovinskog rata u BiH iz Mostara i Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru.