More

  Od vrtloga ovisnosti do izlječenja: Priča Ivane i Renea

  Ivana Jaška iz Rijeke i Rene Orth iz Slovačke svoj dom pronašli su u Međugorju, a obitelj i podršku u Zajednici Cenacolo.

  Naime, njihovi današnji životi potpuno se razlikuju od onoga kako su nekada živjeli.

  U svijet ovisnosti i droge ušli su još kao maloljetnici te činili brojne stvari na koje nisu ponosni, ali od kojih ne bježe.

  “Ja sam se puno puta opravdavala, pogotovo na početku. Pa dobro što, samo pušim travu, pa dobro što samo uzimam LSD. Pa dobro, ovi koji uzimaju heroin oni su kao ovisnici pa sam došla do heroina pa onda više ni oni nisu bili ovisnici. Uvijek sam opravdavala to zlo i to je bio najveći problem. U tome sam išla nekako do kraja”, ispričala je za Bljesak.info Ivana.

  Za serijal “Stigme” ispričali su kako je droga ‘ušetala’ u njihove živote te koliko je teško zatražiti pomoć.

  “Zatražiti iskrenu pomoć je bilo jako teško. Kada shvatiš da se ne trebaš riješiti samo ovisnosti nego treba doći do potpune promjene tvog mišljenja i stava o životu. Tu sam ja došao do te točke, kao moji roditelji, da skužiš da si totalno fulao”, naveo je za Bljesak.info Rene.

  Osvrnuli su se i na predrasude koje ih prati i godinama nakon izlječenja te kako se oni nose s njima.

  Govorili su i o životu nakon izlječenja i opcijama koje se nude. Primjerice, Ivana je izabrala ostanak i djelovanje u Zajednici Cernacolo, dok Rene živi sa suprugom i sinom u Međugorju.

  Serijal je nastao u suradnji portala Bljesak.info i portala eTrafika.

  Riječ je o ispovijestima osoba koje su zbog svoje posebnosti suočene s predrasudama i diskriminacijom u društvu. Serijal će nastojati u deset epizoda upoznati javnost da među nama žive ljudi koji zbog svojih različitosti nailaze na osude i neprihvaćanje društva.

  Bljesak.info