More

  Napokon stigao lijek u FBiH za djecu oboljelu od cistične fibroze

  Lijek Kaftrio, namijenjen oboljelima od cistične fibroze u Federaciji, stigao je u Bosnu i Hercegovinu, potvrdila je Elvira Muhić, predsjednica Udruge djece s cističnom fibrozom.

  ”Nakon mjeseci čekanja, lijek je konačno stigao, prošao je sve carinske kontrole te svu drugu potrebnu proceduru. Naredni tjedan bi se trebale izvršiti narudžbe, da se lijek uputi prema kliničkim centrima i uključi oboljeloj djeci”, dodala je Muhić, prenosi Faktor.

  Kazala je kako od 28 djece, koliko ih u FBiH ima cističnu fibrozu, njih 18 su kandidati za lijek.

  ”Koliko sam upućena, za 18 djece Kaftrio bi trebao biti uključen u terapiju u naredna tri mjeseca”, navela je Muhić.

  Podsjetimo, nakon višemjesečne agonije obitelji oboljele djece, Vlada FBiH je 1. kolovoza odobrila dva milijuna KM za Kaftrio.

  Roditelji lijek nisu u mogućnosti sami kupiti jer godišnja terapija za jednog pacijenta košta 250.000 eura.

  Od 2020. godine lijek, koji je oboljelima nova šansa za život, u upotrebi je širom svijeta, uključujući i zemlje regije, pa i BiH, ali je dostupan samo u entitetu RS od rujna prošle godine.

  ”Očekujemo da će Vlada FBiH u proračunu za narednu godinu uvrstiti i ovu stavku, odnosno da će lijek Kaftrio oboljelima u FBiH od 1. siječnja 2024. biti dostupan kao sustavno rješenje kako se ne bi ponovo dogodilo da roditelji na ulici traže pravo na lijek za svoju djecu”, istaknula je Muhić.

  Do nedavno Kaftrio se koristio za liječenje djece od šeste godine života. U međuvremenu, Europska agencija za lijekove (EMA) dozvolila je njegovu upotrebu i za djecu od dvije do šest godina, ali se sada očekuje da Federalno ministarstvo zdravstva izmijeni pravilnik i protokol i da u skladu s tim, u proračunu za narednu godinu budu obuhvaćena i djeca mlađa od šest godina.