More

  Nestašica Klavocina u Hrvatskoj, evo kakvo je stanje u BiH

  Hrvatska farmaceutska kompanija Pliva HALMED-u je prijavila nestašicu antibiotika koji se često propisuje za bakterijske upale kod djece i odraslih.

  Uzroci privremene nestašice na tržištu u Hrvatskoj povezani su s proizvodnjom, dok za domaće tršište, kako su za Bljesak.info potvrdili u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH, proizvođač Pliva nije prijavio nestašicu lijeka Klavocin.

  Također, kako su istaknuli, u slučaju nestašice, postoji dovoljan broj zamjenskih lijekova tako da mjesta za paniku nema. ‘

  Uvidom u službenu evidenciju konstatirali smo da proizvođač Pliva nije prijavio nestašicu lijeka Klavocin. Klavocin predstavlja kombinaciju amoksicilina i klavulanske kiseline i na tržištu BiH trenutno ima 32 lijeka s ovim aktivnim supstancama (a u različitim farmaceutskim oblicima, jačinama i pakiranjima) koji imaju važeću dozvolu za stavljanje u promet. Obzirom na broj dozvola za stavljanje lijeka u promet s ovim aktivnim supstancama velika je vjerojatnost da postoji zamjena, rekli su iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

  Iako Klavocin trenutno nije dostupan na tržištu u Hrvatskoj, iz HALMED-a kažu da nema razloga za zabrinutost, jer su u prometu drugi lijekovi s istom djelatnom tvari, iste jačine i oblika koji imaju važeće odobrenje. Time je osigurana zamjenska terapija.