More

  BiH se i ove godine naoružava pirotehnikom

  Do nove godine ostalo je manje od 40 dana, a prodavaonice pirotehnike uveliko obnavljaju svoje zalihe.

  Podaci Uprave za neizravno oporezivanje BiH pokazuju da je za deset mjeseci ove godine vrijednost uvoza preko tri milijuna maraka, što govori da će ponuda biti velika, a da blagdanski dani neće proći bez pucnjave i eksplozija.

  Samo u listopadu ove godine uvezeno je 116 tona vatrometa, petardi i drugih pirotehničkih sredstava vrijednih 780.527 KM, uglavnom iz Kine. Veće količine nisu ušle u zemlju još od rujna 2020. godine kada je vrijednost uvoza bila 962.634 KM, piše Capital.ba.

  Iako posljedice mogu biti ozbiljne i trajne, pogotovo kod djece, pirotehnika je neizostavan dio novogodišnjih blagdana. Uvoz ne opada, već naprotiv raste.

  Petarde i ostala pirotehnička sredstva u vrijeme blagdana nelagodu izazivaju i kod ljudi. Životinje od straha mogu doživjeti brojne posljedice poput srčanog udara, povlačenja u kuteve i odbijanja izlaska iz kuće

  U prošloj godini i deset mjeseci ove, BiH se ”naoružala” s 903 tone pirotehnike plaćene 6,72 milijuna maraka.

  Ranijih godina to je bilo daleko manje. Tako je 2021. uvoz iznosio 1,73 milijuna KM, 2020. je uvezeno nešto preko dva milijuna KM, dok, primjera radi 2018. godine on nije bio ni milijun maraka.

  Iako nadležni MUP-ovi svake godine provode preventivne kampanje, očigledno je da su rezultati veoma skromni, piše Capital.ba.