More

  Blagdani su pred nama: slavite raskoš i radost u srcu, a umjerenost za stolom

  Čak mnogo prije blagdana sa svih strana okruženi smo reklamama, i pozivima da kupujemo, porukama kako blagdanski stol treba biti raskošan i bogat…

  Daleko od toga da ne trebamo uživati u blagdanskim danima, ali bilo bi dobro zapitati se što nam ti blagdani doista znače i što simboliziraju. Pritom nije loše i malo razmisliti što činimo svome zdravlju ako smo neumjereni u jelu ili piću te na što bismo trebali barem malo misliti kada sjednemo za blagdanski stol.

  Ako imate hipertenziju, važno je obratiti pažnju na prehranu tijekom blagdana. Pokušajte smanjiti unos soli, birati nemasne namirnice i ograničiti unos šećera. Voće, povrće i integralne žitarice su dobar izbor. Također, pazite na veličinu porcija kako biste održavali kontrolu nad unosom kalorija i soli. Redovito praćenje krvnog tlaka također je važno. Uživajte u blagdanima, ali pazite na prehrambene izbore koji podržavaju vaše zdravlje.

  Također napominjem da se kod hipertenzije posebna pažnja treba obratiti i na božićne kolače, a tu prije svega mislim na sastojke i veličinu porcije.

  Pokušajte odabrati kolače s manje šećera i soli te koristite zamjene za šećer kad god je to moguće. Ograničavanje unosa zasićenih masti također može biti korisno za zdravlje srca. Važno je uživati u umjerenim količinama i pratiti ukupni unos kalorija. Razmislite o uključivanju voća i orašastih plodova u kolače za dodatne hranjive sastojke.

  Uživanje u blagdani sasvim sigurno moguće je i uz umjerenost u hrani i piću, a posebno ako ste u ovoj ugroženoj skupini.

  dr Bernardina Šarac, voditeljica Službe obiteljske medicine DZ Tomislavgrad

  www.pazitenasvojesrce.com