More

  Godišnja konferencija Općine Tomislavgrad

   

  Na Godišnjoj konferenciji Općine Tomislavgrad održanoj danas u općinskoj vijećnici predstavljen i Proračun Općine Tomislavgrad za 2024. godinu, a sve kako bi naši građani dobili jasniji i točniji uvid u raspodjelu i trošenje javnog novca.

  Osim osvrta za proteklu godinu, načelnik Buntić je govorio i o planovima za iduću godinu. Daljni nastavak širenja kanalizacijske mreže, završetak izrade počistača i njegovo puštanje u funkciju i izgradnja mrtvačnice na groblju Karaula neki su od najavljenih projekata Općine Tomislavgrad za iduću godinu.

  „Budući da Općina Tomislavgrad jedna od najvećih u Federaciji što je čini jako zahtjevnom za održavanje, načelnik je naveo kako je velik postotak proračuna uložen upravo u održavanje cesta, vodovoda, šetnice oko Buškog jezera, dječja igrališta i obovu krovišta škola na području Općine. U ovoj godini obavljeno je i postavljanje kućnih brojeva u svim naseljima u Općini. Otvoren je vrtić u Bukovici, onaj u Tomislavgradu je proširio kapacitete, a privatne vrtiće je Općina financijski podržala. Sufinanciran je i parking Doma Zdravlja.„ – naveo je načelnik Buntić.

  Izgradnja kanalizacije je trenutno u fazi izvođenja i što se ne završi u ovoj kalendarskoj godini prenijet će se u iduću. Preko 150 000 KM u idućoj će se godini uložiti u dječja igrališta. Nastavlja se sufinanciranje prve nekretnine mladim obiteljima, besplatan prijevoz za 700 učenika, jednokratne novčane naknade za djecu. U idućoj godini slijedi i povećanje stipendija za studente.

   

  Predsjednik Općinskog vijeća Tomislavgrad Ilija Papić osvrnuo se na rad Općinskog vijeća Tomislavgrad kroz 2023. godinu koje je  održalo ukupno 10 sjednica od toga 8 redovitih, 1 svečanu i 1 godišnju na kojima je usvojeno 145 akata, naglasivši dobru suradnju sa svim općinskim vijećnicima, općinskim načelnikom te općinskim službama za upravu.

  „Mogu sa zadovoljstvom kazati, vrlo aktivno vijeće. Prosjek točaka po sjednici je između 15 i 18 gdje najviše tereta podnesu ljudi iz imovinsko pravnog odjela, odjel za građevinu, gospodarstvo… Moram pohvaliti sve pomoćnike načelnika koji izuzetno kvalitetno odrade pripremu sjednica i točaka dnevnog reda i uvijek su na raspolaganju.“ – rekao je Predsjednik OV Ilija Papić.

  Pomoćnica načelnika za financije, proračun i riznicu Božana Jurčević kratko se osvrnula na proračun za iduću godinu koji iznosi više od 21 milijun KM. U kapitalne projekte planira se uložiti gotovo 40% proračuna. Navela je i kako dječji  doplatak treba biti povećan za svu djecu bez obzira na njhovo imovinsko stanje i da imovnog cenzusa ne bi trebalo biti. Blizu 4 milijuna KM se utroši na kulturne događaje, rad sportskih klubova… „Općina je ostvarila oko 5 milijuna neporeznih sredstava što je dovoljan pokazatelj njenog rada i djelovanja.“ – istaknula je.

  Načelnik se potom zahvalio na radu i suradnji svim djelatnicima Općine, javnih ustanova i poduzeća kao i predstavnicima medija na korektnom praćenju rada općinske uprave, izrazivši želju da se isto nastavi i u narednoj godini. Budući da se nalazimo u predblagdanskom vremenu, uputio je svima božićno novogodišnju čestitku.