More

  Hipertenzija u trudnoći

  Hipertenzija u trudnoći može predstavljati ozbiljan zdravstveni izazov za trudnicu i nerođeno dijete.Visok krvni tlak može dovesti do komplikacija poput preeklamsije,što može utjecati na plodnost i zdravlje majke.Važno je redovito pratiti krvni tlak tjekom trudnoće i slijediti preporuke liječnika kako bi se smanjio rizik od komplikacija.

  Normalne vrijednosti krvnog tlaka u trudnoći su 120/80 mmHg.Međutim ,vrijednosti se mogu blago razlikovati ovisno o preporukama vašeg liječnika.Povišen krvni tlak u trudnoći s vrijednostima 140/90 mmHg i više,govorimo o hipertenziji u trudnoći.

  Simptomi hipertenzije u trudnoći su : povišen krvni tlak,proteini u mokraći,glavobolje,problemi s vidom-zamagljen vid,svjetlucanje svjetlosti ili pojava „mušica“ pred očima mogu ukazivati i na preeklampsiju,isto tako i bol u gornjem dijelu trbuha te teškoće u disanju.Ako primjetite bilo koji od ovih simptoma,važno je odmah obavijestiti svog liječnika.Rano otkrivanje i upravljanje hipertenzijom u trudnoći ključno je za smanjenje rizika od ozbiljnih komplikacija.

  Preeklampsija,eklamsija i HELLP sindrom su ozbiljna stanja koja se mogu javiti tjekom trudnoće,posebno u drugoj polovici.

  Preeklampsija je stanje karakterizirano visokim krvnim tlakom i pojavom proteina u mokraći,može se pojaviti nakon 20.tjedna trudnoće.

  Eklampsija je ekstremni oblik preeklampsije i obuhvaća napadaje ili konvulzije kod trudnice-ozbiljno stanje koje zahtjeva hitnu medicinsku intervenciju.

  HELLP sindrom je komplikacija preeklampsije koja uključuje oštećenje crvenih krvnih stanica,povećanje jetrenih enzima i nisku razinu trombocita u krvi.simptomi su uz visok tlak,bol u gornjem dijelu trbuha,mučninu i povraćanje.

  Sva ova stanja zahtjevaju pažljivo praćenje i medicinsku intervenciju.

  Posljedice za fetus :ograničenje rasta do niske porođajne težine,prijevremeni porođaj,problemi s opskrbom kisikom i hranjivim tvarima fetusu,odvajanje posteljice od maternice prije rođenja djeteta.

  Liječenje hipertenzije u trudnoći ovisi o ozbiljnosti stanja i potrebama trudnice.

  Opće smjernice su:

  -redovito praćenje krvnog tlaka tjekom trudnoće

  -prilagođavanje životnog stila-zdrava prehrana s ograničenim unosom soli,odgovarajuća tjelesna aktivnost,odmor i smanjenje stresa.

  U nekim slučajevima ,liječnik može preporučiti lijekove za kontrolu krvnog tlaka,izbor lijeka ovisi o ozbiljnosti hipertenzije i individualnim karakteristikama trudnice.Uobičajeni lijekovi uključuju metildopu,labetalol i nifedipin.

  Potrebna je hospitalizacije ako se radi o visokim vrijednostima krvnog tlaka i ako postoji rizik od preeklampsije ili eklampsije.

  Važne su redovite prenatalne provjere i komunikacija s liječnikom tijekom trudnoće,posebno ako se pojave bilo kakvi simptomi ili promjene.Hitna medicinska intervencija je indicirana kod teških komplikacija.Svaki slučaj je jedinstven ,pa je individualizirani pristup ključan za optimalno praćenje hipertenzije u trudnoći

  Julija Barišić, dipl. med. sestra

   

  pazitenasvojesrce.com