More

  Laszlo Sticz: “Ako policija u BiH zakaže, intervenirat ćemo”

  Mađarski general Laszlo Sticz koji uskoro preuzima zapovjedništvo nad vojnim snagama Europske unije u BiH najavio je kako će one biti pripravne za intervenciju u slučaju da lokalne policijske snage ne budu u stanju osigurati mir i red u zemlji.

  Kako je u četvrtak prenijela mađarska novinska agencija MTI, general Sticz je u intervjuu za Radio Košut kazao kako Bosna i Hercegovina nastala na temeljima Daytonskog sporazuma i dalje treba gospodarsku, političku i vojnu pomoć kako bi “integrirala” svoje dijelove (entitete) koji su pretežito nastanjeni Bošnjacima i Hrvatima odnosno Srbima.

  Tu je pomoć, kako je podsjetio, neposredno nakon rata pružao NATO a od 2004. godine u tome sudjeluje i EU kroz misiju Althea odnosno EUFOR.

  “Vojni rizik je sekundaran. Misija EU će intervenirati samo ako policija u BiH ne može osigurati mir. Ali situacija bi mogla eskalirati bilo kada, kao što se dogodilo na Kosovu prošlog svibnja. Zato su važne međunarodne vojne snage koja moraju biti nepristrane i vjerodostojne i sa sredstvima odvraćanja ako je potrebno”, kazao je general Sticz.

  Uz delegiranje svog generala za zapovjednika EUFOR-a Mađarska je odlučila trostruko povećati broj pripadnika svog vojnog osoblja u sastavu te misije, prenosi Hina.

  Tako će na terenu od ovog mjeseca imati 250 vojnika njih još 150 biti će na raspolaganju za zračnu i logističku potporu te za medicinsku skrb.

  Vojnim snagama EU u BiH u proteklim su godinama zapovijedali austrijski generali no vlada u Beču zaključila je kako su joj vojni kapaciteti potrebniji u samoj zemlji, prije svega zbog potrebe nadzora nad migrantskom krizom.

  Odluka tijela EU da Mađarskoj prepusti zapovjedništvo nad EUFOR-om u BiH je izazvala zabrinutost kod nekih političara.

  Ministar obrane Zukan Helez tako je otvoreno kazao kako strahuje zbog bliskih veza mađarskog premijera Viktora Orbana i čelnika bosanskih Srba Milorada Dodika što bi moglo utjecati na odluke o tome kako će EUFOR djelovati u mogućim kriznim situacijama.