More

  Namirnica broj 1 za zimu: Ima samo 25 kalorija, zovu je “lijekom za stotinu bolesti”, pomaže u probavi i mršavljenju

  Donosimo 5 najznačajnijih prednosti kiselog kupusa koji ima brojne blagotvorne utjecaje na zdravlje

  Kiseli kupus jedna je od namirnica koje se na ovim prostorima rado i često jedu zimi, a njegovi zdravstveni benefiti bili su dobro poznati i našim precima koji su mu dodijelili laskavu titulu ‘lijeka za stotinu bolesti’.

  Sto grama sirovog kiselog kupusa sadrži čak 20 mg vitamina C. Slijede vitamin A, folna kiselina, magnezij, željezo, fosfor, kalcij, kalij, natrij, balastne tvari i bjelančevine.

  Odličan je izvor vitamina B12, zbog toga se posebno preporučuje vegetarijancima i veganima. Crveni kupus je i do sedam puta ljekovitiji od bijelog, a njegova boja ukazuje da sadrži i ljekovite antocijanine.

  Ono po čemu se kiseli kupus razlikuje od sirovog su probiotičke bakterije. Kiseli kupus je izvorna fermentirana hrana prirodno bogata probiotičkim kulturama.

  Osim toga, ova namirnica je odlična i za one koji pokušavaju smršavjeti jer je prilično zasitan, a na sto grama ima samo 25 kalorija. Također, ubrzava metabolizam i pomaže u probavi masne hrane.

  U nastavku pročitajte koji su najveći benefiti kiselog kupusa zbog kojih ćete ga sigurno poželjeti češće jesti.

  1. Izvor je korisnih nutrijenata

  Kiseli kupus je dobar izvor vlakana, vitamina i minerala. Fermentirani proizvodi lakše su probavljivi: enzimi kiselog kupusa pomažu tijelu da razgradi hranu na manje, lakše probavljive molekule. Na taj način će se apsorbirati više hranjivih tvari, što će pozitivno utjecati na energiju i vitalnost, prenosi BBC Good Food.

  2. Može ojačati imunitet

  Većina tjelesnih imunoloških stanica nalazi se u crijevima, zbog čega se ona smatraju središtem imunološkog sustava. Tvari u kiselom kupusu mogu pomoći u održavanju zdravog probavnog trakta, kao i potaknuti postojeća antitijela na borbu protiv štetnih tvari. Na taj način se smanjuje rizik od infekcije. Osim što sadrži korisne bakterije i služi kao prirodni probiotik, kiseli kupus dobar je izvor vitamina C i željeza, nutrijenata poznatih po svom pozitivnom djelovanju na imunitet i zdravlje.

  3. Utječe na zdravlje srca

  Kiseli kupus može biti koristan za balansiranje razine kolesterola zahvaljujući visokom sadržaju vlakana i probiotičkih bakterija. Također je dobar izvor kalija, koji može pomoći u snižavanju krvnog tlaka. Vitamin K2, koji se nalazi u ovoj namirnici, može spriječiti taloženje kalcija u arterijama i na taj način preventivno djelovati na arteriosklerozu i srčane probleme.

  4. Može poboljšati raspoloženje

  Fermentirana hrana, opet kroz crijeva, može pozitivno utjecati na raspoloženje. Određeni sojevi probiotičkih bakterija (uključujući Lactobacillis helveticus i Bifidobacteria longum) koji se nalaze u kiselom kupusu mogu ublažiti nervozu. U crijevima se stvara zdravija ravnoteža, a određene masne kiseline povoljno djeluju na upalne procese u tijelu. Ova namirnica sadrži i magnezij i cink, mikronutrijente koji uravnotežuju stanje crijeva i time pozitivno utječu na raspoloženje.

  5. Pomaže kod viška kilograma

  Kao i većina salata, kiseli kupus nema puno kalorija i idealan je ako želite nešto prigristi čak i kada ste na dijeti. U 100 grama ove moćne namirnice ima samo 25 kalorija koje možete vrlo brzo potrošiti. Također, kiselost može pomoći u razgradnji masnoća nakon obilnog obroka i zato nije slučajno da se kiseli kupus često poslužuje na blagdanskom stolu uz mesne specijalitete.

  Je li kiseli kupus siguran za sve?

  Ova se salata preporučuje većini ljudi, no zbog visokog udjela histamina (biokemijske tvari nepogodne za funkcioniranje brojnih organa), osobe alergične na tu tvar mogu osjetiti nuspojave nakon konzumacije kiselog kupusa. Ova namirnica također može sadržavati visoke razine tiramina, pa pacijenti koji uzimaju terapiju kao što su inhibitori monoaminooksidaze (MAO inhibitori) trebaju biti oprezni kada je uvode u prehranu. Osim toga, osobama koje boluju od kroničnih bolesti preporučuje se savjetovanje s liječnikom prije konzumacije ove namirnice.

  Večernji list