More

  Prehranom do zdravog srca

  Ključnu ulogu u prevenciji i liječenju hipertenzije imaju prehrambene životne navike. Američko udruženje za srce u svojim prehrambenim smjernicama za kontrolu i prevenciju hipertenzije preporučuje DASH dijetu i mediteransku prehranu. Oba principa prehrane naglašavaju korištenje cjelovitih žitarica, biljnih ili proteina iz ribe, plodova mora, nemasnog mesa, tekućih biljnih ulja, kao i minimalno prerađenu hranu, afokus stavljaju na promociju zdrave prehrane i smanjen unos nezdrave hrane.

  Mediteranska prehrana i DASH dijeta smatraju se najboljim dijetama na svijetu, poznate su po poboljšanju zdravlja srca i preporučuje ih se prigrliti kao dugoročan stil prehrane.

  Dugi niz godina, na ljestvici najboljih dijeta na svijetu na prvom mjestu se nalazi mediteranska prehrana. Mediteranska prehrana temelji se na kuhinji zemalja koje graniče sa Mediteranom, a fokus je na konzumaciju voća, povrća, maslinovog ulja, ribe kao i cjelovitih žitarica, graha i orašastih plodova. Mediteranski pristup prehrani podrazumijeva upotrebu ekstra djevičanskog maslinovog ulja umjesto maslaca ili svinjske masti, zatim puno voća i povrća, cjelovitih žitarica, ribe i mahunarki, a umjerene i minimalne količine mliječnih proizvoda, jaja, ribe i peradi te male količine sira samo za aromu, kao i male količine mesa kao začin ili kao aroma. Fokus mediteranske prehrane je na kvaliteti prehrane i vrhunskim namirnicama, a nikako na određenoj skupini namirnica ili na jednoj hranjivoj tvari i stoga se i smatra najboljom dijetom za zdravlje kostiju i zglobova, kao i najboljom za obiteljsku dijetu.

  Na drugom mjestu ljestvice najboljih dijeta na svijetu nalazi se DASH dijeta, poznata po prevenciji i snižavanju visokog krvnog tlaka, prevenciji ili kontroli dijebetesa, kao i poboljšanju razine kolesterola. DASH dijeta je nastala kroz projekte istraživačkih studija američkog Nacionalnog instituta za zdravlje, a vrlo je slična mediteranskoj prehrani. Najveća razlika je u količini mliječnih proizvoda koja je dozvoljena u većim količinama kod DASH dijete, a ograničena na umjerenu i minimlanu konzumaciju kod mediteranske prehrane.

  2015. godine osmišljena je kombinacija navedena dva plana prehrane koja je nazvana MIND dijetom sa ciljem zaštite funkcije mozga i sprečavanja neurodegeneracije uključujući kognitivni pad povezan sa starenjem i demencijom. Za razliku od DASH dijete i mediteranske prehrane koje promoviraju konzumaciju ribe i voća, MIND dijeta promovira konzumaciju bobičastog voća.

  Bez obzira za koju od ove dvije dijete ili smjera prehrane se odlučite,donosimo Vam i vodič za serviranje zdravog tanjura koji će znatno olakšati svakodnevnu pripremu obroka.

  Povrće servirajte na polovici tanjura.

  Cijele žitarice servirajte na četvrtinu tanjura, a na drugu četvrtinu tanjura servirajte nemasno meso, perad, ili ribu.

  Sa strane uzmite salatu i mlijeko te za slatki užitak voće.

  mr.ph. Adna Salkić, akad.spec.nutricionizma

  pazitenasvojesrce.com