More

  Plenković: Hrvatska je najveći zagovaratelj ubrzanja članstva BiH u EU

  Premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković izjavio je danas u Sarajevu da je Hrvatska godinama najsnažniji, najčvršći, najveći zagovoratelj i prijatelj Bosne i Hercegovine kada je riječ o ubrzanju njenog članstva u Europskoj uniji.

  Nakon susreta s predsjedateljicom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto, te predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen i premijerom Nizozemske Markom Rutteom, Plenković je naveo da njihov današnji posjet služi kao poticaj prije svega Vijeću ministara BiH, ali i Parlamentarnoj skupštini BiH da u sljedećim tjednima donese određene zakone, da poduzme određene reformske napore kako bi dali argumente Europskoj komisiji i predsjednici Leyen da u svom izvješću koje će pripremiti za šefove države i vlada, koji će se sastati u Bruxellesu 21. i 22. ožujka, stvori preduvjete da se postigne konsezus među 27 država članica o otvaranju pregovora sa BiH.

  Dodao je da su se u protekle dvije godine desile velike pomjene kada je riječ o politici proširenja, te da promijenjeni kontekst, pa i metodologija pregovora daje šansu Bosni i Hercegovini da uhvati korak sa drugim zemljama jugoistoka Europe.

  – Moj je dojam da ćemo u sljedećim tjednima uz potporu svih nas, ali prije svega uz političko preuzimanje odgovornosti i identificiranje svih aktera u političkom životu BiH, a osobito vladajuće koalicije, dobiti upravo one argumente da ta odluka u ožujku bude i donesena – naglasio je Planković.

  Napomenuo je da će, ako se propusti ožujak, vjerojatno biti propuštena cijela ova godina u pogledu donošenja pozitivnih odluka o BiH.

  Fena