More

  Von der Leyen, Plenković, Rutte i Krišto: BiH ima šansu za EU, mora postati suverena zemlja

  Povijesna prilika je pred BiH, zaključak je današnjeg sastanka i posjete predsjednice Europske komisije, Ursule von der Leyen, Marka Ruttea, nizozemskog premijera i Andreja Plenkovića, hrvatskog premijera kojim se nastojalo potaknuti vlasti BiH da to ožujka ubrzaju reformske procese kako bi konačno i službeno prisutpili pregovorima za članstvo u EU.

  Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen te premijeri Hrvatske i Nizozemske Andrej Plenković i Mark Rutte poručili su u utorak iz Sarajeva kako BiH ima stvarnu priliku otvoriti pregovore o članstvu u Europskoj uniji, no provedba reformi i dalje ostaje preduvjet za to.

  “BiH ima stvarnu priliku otvoriti pregovore o članstvu u EU”

  Von der Leyen, Plenković i Rutte boravili su u zajedničkom radnom posjetu BiH kako bi političare te zemlje potaknuli na provedbu reformi nužnih da bi Europsko vijeće u ožujku moglo donijeti odluku o otvaranju pristupnih pregovora.

  Sastali su se i s visokim predstavnikom za BiH Christianom Schmidtom koji od prosinca političare u BiH poziva da što prije usvoje tehničke izmjene izbornog zakona kojima će se osigurati integritet izbornog procesa, što je također uvjet za otvaranje pristupnih pregovora, piše Hina.

  Iz Schmidtova ureda (OHR) taj su sastanak ocijenili “iznimno važnim” podsjećajući kako je pred BiH “povijesna prilika” za približavanje članstvu u EU.

  Nakon sastanaka s najvišim dužnosnicima izvršne vlasti u BiH na zajedničkoj konferenciji za novinstvo Von der Leyen, Plenković i Rutte istaknuli su kako su vrata Europske unije otvorena, ali provedba reformi i dalje ostaje zadaćom.

  Von der Leyen: BiH mora biti suverena država

  Predsjednica Europske komisije pohvalila je BiH jer prati vanjsku politiku EU i pokazuje volju za provedbom reformi.

  “Vidjeli smo određeni napredak, usvojeni su važni zakoni a BiH ima šanse u procesu europskih integracija ako nastavi jedinstveno djelovati”, kazala je Von der Leyen, ali je podsjetila kako je još puno posla pred BiH koja mora biti jedinstvena, cjelovita i suverena država.

  Predsjednik hrvatske vlade Plenković kazao je kako ni trenutak niti sastav izaslanstva koje je stiglo u BiH nisu slučajni. Istaknuo je kako je ovo poticaj izvršnoj i zakonodavnoj vlasti u BiH da donese zakone i dade argumente Europskoj komisiji kako bi ona u svom izvješću šefovima država ili vlada Unije stvorila pretpostavke za konsenzus o otvaranju pristupnih pregovora.

  Plenković: Hrvatska daje puno potporu BiH

  Podsjetio je kako su protekle dvije godine donijele “tektonske promjene” u procesu proširenja pa su tako Ukrajina i Moldavija zbog ruske agresije dobile priliku za ubrzano približavanje EU, a zajedno s njima i BiH, od koje se očekuje da kroz provedbu reformi tu priliku i iskoristi jer se nova zbog predstojećih izbora za Europski parlament neće tako brzo otvoriti.

  “Moj je dojam da je poruka (u BiH) itekako shvaćena i prihvaćena”, kazao je Plenković najavivši punu potporu Hrvatske BiH kada Europsko vijeće bude odlučivalo o tome hoće li otvoriti pristupne pregovore.

  Odbacio je optužbe da je izbjegavši sastanak s predsjedateljem Predsjedništva BiH Željkom Komšićem pokazao nepoštovanje države.

  “Komšić nije biran glasovima Hrvata, taj problem postoji još od 2006. godine”

  “Taj se potez odnosi na problem koji u BiH postoji od 2006. godine”, kazao je Plenković podsjećajući da Komšić nije biran glasovima Hrvata, a hrvatska je vlada principijelno protiv toga jer smatra važnim da se ravnopravnost naroda u BiH očituje i u izbornom procesu.

  Taj je pristup opisao nastavkom konzistentne politike od koje se neće odustati kao ni od potpore BiH kao cjelovitoj državi.

  “Hrvatska je godinama najveći prijatelj i zagovaratelj procesa europskih integracija BiH”, kazao je Plenković pojašnjavajući kako sada i Nizozemska, koja je među zemljama s najviše rezervi prema BiH, ima priliku dobiti uvid u dinamiku rada sadašnje vlasti te zemlje.

  Rutte: Temeljna pretpostavka – napredak u provedbi prioriteta

  Nizozemski premijer Rutte kazao je pak kako reforme i dalje ostaju temeljna pretpostavka napretka država-kandidata za članstvo u EU.

  “Značajan napredak potreban je u provedbi 14 prioriteta prije nego što otvorimo pregovore o članstvu”, kazao je Rutte podsjećajući na uvjete postavljene još 2019. godine.

  Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto kazala je kako je jasno da europska “trojka” snažno podupire proces europskih integracija BiH, a posebice je istaknula pomoć koju u tome dobiva od Hrvatske i premijera Plenkovića.

  Krišto: Najvažnije da vlasti u BiH same donose rješenja, brzo usvojiti izmjene Izbornog zakona

  “Očekujem da ta potpora neće izostati ni početkom ožujka”, kazala je Krišto aludirajući na odluku Europskog vijeća koja se tada očekuje.

  Ustvrdila je kako je sadašnja vlast u BiH kroz dijalog, kompromis i razumijevanje ostvarila značajan napredak u provedbi reformi, uključujući tu potpunu usklađenost s vanjskom politikom EU. Očekuje brzo usvajanje niza novih reformskih zakona, uključujući tu i izmjene izbornog zakona.

  Krišto je istaknula kako je je najvažnije da vlasti u BiH same donose potrebna rješenja odnosno da se izbjegne bilo kakvo nametanje.