More

  Noć muzeja 2024. Tomislavgrad

  Kulturno-informativni centar u suradnji s Franjevačkim muzejom Tomislavgrad i ove godine organizira već tradicionalnu osmu Noć muzeja, u petak 26. siječnja 2024. godine od 18 do 22:00 sata.
  U 18:00 sati u Gradskoj galeriji KIC-a bit će otvorena izložba pod nazivom ”Raj-moj kraj” autora Enisa Redžepagića Heka.
  -Najomiljeniji duvanjski nastavnik likovne kulture rođen je 1952. god. u Duvnu. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti, pedagoški smjer u Sarajevu 1979. god. u klasi profesora Milorada Ćorovića i Mersada Berbera. Kao studentu generacije u njegovoj klasi ponuđeno mu je mjesto asistenta na grafičkom odsjeku koje je prihvatio i zahvalio se na ukazanom povjerenju. Radio je u Osnovnoj školi kao nastavnik likovne kulture u Šujici i Tomislavgradu, te kao vanjski suradnik u Srednjoj strukovnoj školi u Tomislavgradu kao profesor povijesti i likovne umjetnosti. Izložba se sastoji od ciklusa radova u tehnici akril i ulje iz privatnog vlasništva fra Ante Pranjića, kao i ostalih radova iz autorove osobne zbirke.
  U 19:30 sati u Franjevačkom muzeju ”fra Jozo Križić” u Tomislavgradu otvorit će se izložba ”Pogled u dubine”.
  -Tema ove izložbe prilično je neobična pa su umjetnici u skladu s tim pripremili nekonvencionalnu izložbu koja se sastoji od glavnog eksponata koji je prilično velik i zauzima cijelu prostoriju, koja je pretvorena u špilju i posjetitelji će moći ušetati (doslovno) u nevjerojatnu umjetničku instalaciju.
  Za posjete će u vremenu od 19 do 21 sat biti otvorene Džudža Džaferova džamija, pravoslavna crkva sv. Nikole, i spomen-bazilika sv. Nikole Tavelića kao i sve stalne postave muzeja.
  Izložbu u KIC-u će glazbeno uveličati učenici Osnovne glazbe škole Tomislavgrad a prigodno će biti otvorena i Duvanjska kuća.
  O onome što nas večeras očekuje, razgovarali smo s Danijelom Papić i Vinkom Šarcem, a razgovor možete poslušati OVDJE