More

  Građani BiH od danas mogu aktivirati digitalni identitet

  Predstavnici Agencija za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) najavili su na konferenciji za medije u Sarajevu da će od danas bh. građanima biti omogućeno aktiviranje digitalnog identiteta putem web stranice Agencije – www.iddeea.gov.ba.

  Direktor Agencije Almir Badnjević izjavio je da je time građanima pružen elektronski pristup raznim uslugama, kao što su uvid u osobne evidencije, provjera statusa prekršaja, provjera statusa dokumenta, digitalnog potpisa, ali i servisima institucija na svim razinama kada ih omoguće.

  Dodao je da će udaljeno digitalno potpisivanje biti dostupno kroz web uslugu digitalnog identiteta, a osim toga IDDEEA radi i na implementaciji digitalnog novčanika u skladu s posljednjim europskim regulativama koji bi trebao biti predstavljen do kraja godine.

  Ministar komunikacija i prometa BiH Edin Forto istaknuo je da prvi put imamo zamah u procesu digitalizacije koji će omogućiti pojednostavljenje administrativnih procedura i smanjenje broja potrebnih dokumenata.

  Ministar pravde BiH Davor Bunoza izrazio je nadu da je ovim započet stvarni proces digitalizacije uprave i pravosuđa u BiH, za što će biti potrebno izmijeniti zakone o upravnom i sudskom postupku.

  Fena