More

  Biskupi: Konstitutivni narodi trebaju birati svoje predstavnike!

  U ponedjeljak 29. siječnja 2024. u Nadbiskupskoj rezidenciji u Sarajevu, Stalno vijeće Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine održalo je svoju 36. sjednicu.

  Predsjedao je nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić, predsjednik BK BiH, a sudjelovali su: biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. Petar Palić, potpredsjednik BK BiH, i pomoćni biskup banjolučki mons. Marko Semren, član ovog Vijeća, te generalni tajnik BK BiH mons. Ivo Tomašević.

  Biskupi su saslušali izvješće o provedbi zaključaka 88. redovitog zasjedanja BK BiH, održanog 4. i 5. studenog 2023. u Sarajevu. Većina zaključaka već je provedena, a biskupi su dali smjernice Tajništvu za one čija je provedba u tijeku. Također su dogovorili sve potrebne pojedinosti u vezi s XXVI. redovitim godišnjim zajedničkim zasjedanjem Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine i Hrvatske biskupske konferencije koje će se održati, 13. ožujka 2024. u Nadbiskupskoj rezidenciji u Sarajevu. Svi sudionici zajedno će slaviti Svetu misu uoči zasjedanja, u utorak 12. ožujka u 18 sati u katedrali Srca Isusova.

  Članovi Stalnoga vijeća razmotrili su važnije dopise naslovljene na Biskupsku konferenciju BiH, koji su pristigli nakon prošlog zasjedanja, i dali smjernice za njihovo rješavanje.

  Biskupi su dogovorili dnevni red 89. redovitog zasjedanja Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, koje će se održati u prostorijama Biskupskog ordinarijata u Mostaru, 20. i 21. ožujka 2024. a započet će večernjim Misnim slavljem na proslavu svetkovine sv. Josipa, 19. ožujka u katedrali Marije Majke Crkve u 18 sati.

  U kontekstu društvenih događanja, biskupi ponovno izražavaju svoju podršku europskim integracijama Bosne i Hercegovine i reformama koje će omogućiti da svaki konstitutivni narod i svi drugi mogu birati svoje predstavnike na svim razinama vlasti u Bosni i Hercegovini.

  KTA