More

  Mirovine uvećane za pet posto bit će isplaćene 5. veljače

  Prema dostupnim podacima o kretanju bruto domaćeg proizvoda (BDP-a) i indeksa potrošačkih cijena (CPI), procjena je da bi se postotak redovitog usklađivanja mirovina, počevši od 1. siječnja 2024. godine, trebao kretati od 6 posto do 7 posto

  Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić objavio je jučer da je Vlada FBiH donijela zaključak o akontativnom povećanju mirovina za 2024. godinu te da će uvećane siječanjske mirovine biti isplaćene već 5. veljače ove godine. Riječ je o usklađivanju koje se, podsjetio je ministar Delić, u skladu sa Zakonom o MIO vrši redovito godišnje, svakog 15. travnja, a nakon što Federalni zavod za statistiku objavi podatak o rastu BDP-a i indeksa potrošačkih cijena u prethodnoj godini.

  Prema dostupnim podacima o kretanju bruto domaćeg proizvoda (BDP-a) i indeksa potrošačkih cijena (CPI), procjena je da bi se postotak redovitog usklađivanja mirovina, počevši od 1. siječnja 2024. godine, trebao kretati od 6 posto do 7 posto. – Mirovine uvećane na ovaj način isplaćivale su se u travnju, retroaktivno od siječnja, a formula za izračun je da 50 posto iznosa dvaju navedenih parametara u zbroju daje iznos usklađivanja. Ako bude odstupanja u zbroju ovih dvaju iznosa prilikom objave službenih podataka u travnju, razlika u mirovinama od siječnja do travnja, nastala po ovoj osnovi, isplatit će se umirovljenicima u travnju – najavio je ministar Delić.

  Uzimajući u obzir posljedice globalne inflacije i materijalni položaj umirovljenika, federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić sastao se u petak s ravnateljem Federalnog zavoda MIO Halilom Subašićem s kojim je dogovorio da se, u skladu s člankom 79. Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju, omogući akontativno usklađivanje.

  Vlada FBiH odobrila je akontativno usklađivanje mirovina u iznosu od pet posto od 1. siječnja 2024. godine, a koje će se umirovljenicima isplaćivati od 5. veljače ove godine.

  Vlada Federacije BiH jučer je na žurnoj, telefonski održanoj sjednici, na prijedlog Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, primila na znanje i odobrila odluku Upravnog odbora Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje o akontativnom usklađivanju mirovina u skladu s člankom 79. Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju u iznosu od pet posto.

  Večernji list