More

  Skoro milijun KM za liječenje i rehabilitaciju umirovljenika

  Dobre vijesti stižu za umirovljenike u Federaciji BiH.

  Naime, kako saznaje Dnevni avaz, u četvrtak su u Sarajevu, predsjednici Saveza udruženja penzionera/ umirovljenika u Federaciji BiH, Redžo Mehić i Ivo Kožul potpisali sporazum sa direktorom Federalnog zavoda POI/MIO, Halilom Subašićem o dodjeli 940.000 KM za pomoć u liječenju i rehabilitaciji teško bolesnih i najugroženijih umirovljenika u Federaciji BiH u 2024.godini.

  Ovu informaciju su za Avaz potvrdili Redžić i Kožul, koji su se obvezali na to da osiguraju da ovo pravo iskoriste umirovljenici kojima je najneophodnija pomoć.

  Kriteriji o tome tko može ostvariti ovo pravo su zdravstveno i socijalno stanje, kao i to da umirovljenici nisu do sada koristili to pravo.

  To je jedna, zaista, velika pomoć za umirovljenike koji se za ostvarivanje tog prava prijavljuju preko svojih općinskih, odnosno, gradskih udruženja – kazali su iz Saveza.

  Rehabilitacija će se vršiti u razdoblju sve do 31. prosinca ove godine, počevši od veljače i to u toplicama “Reumal” u Fojnici, “Aquaterm” u Fojnici, “Ilidža” u Gradačcu i “Gata” u Bihaću, a za što su, također, s direktorima tih ustanova u četvrtak potpisani ugovori.

  Podsjetimo, nakon što je usvojen proračun FBiH, UO Zavoda PIO/MIO je 26. siječnja donio odluku o akontativnom usklađivanju mirovina u iznosu od pet posto.

  U skladu s članom 79. Zakona o MIO/PIO, akontativno usklađivanje primjenjuje se na sve mirovine, počevši od 1. siječnja, osim mirovina ostvarenih u 2024. godini, s izuzetkom minimalnih i zajamčenih mirovina.

  Tako najniža mirovina za siječanj 2024. godine, čija isplata će biti realizirana 5. veljače, iznosi 565,18 KM, zajamčena 674,52, dok najviša mirovina prema Zakonu o PIO/MIO, koji je bio na snazi do 1. ožujka 2018. godine iznosi 2.757,74 KM.

  Najviša mirovina prema važećem Zakonu do daljnjeg ostaje 2.800 KM.