More

  Danas se obilježava Svjetski dan radija

  Zanimljivo, ne obilježava se datum vezan uz Marconijev ili Teslin prvi radijski prijenos, nego onaj koji je odredio UNESCO – prema datumu pokretanja United Nations Radio-a, međunarodne radijske postaje Ujedinjenih naroda, koji je prvi puta emitirao svoj program upravo na današnji dan 13. veljače 1942. godine.

  Svjetski je dan radija, obilježava se u znak sjećanja na 1946. kada je osnovan radio Ujedinjenih naroda, a proglasio ga je UNESCO na prijedlog Španjolske radijske akademije. Cilj Svjetskog dana radija je podizanje svijesti javnosti i medijima o samoj vrijednosti radija, poboljšanju međunarodne saradnje te pristupu informacijama putem radija.

  Danas u Bosni i Hercegovini egzistira 149 radio stanica od toga 61 javnih i 78 privatnih, 3 radijska javna servisa.  Na srednjim valovima emitiranja postoje 4 radio stanice, a neprofitne organizacije u BiH posjeduju 3 radio stanice.

  Dakle, kolijevka radija je Amerika. Iako je prva radiopostaja u Pittsburghu započela redovito emitirati prije 100 godina – davne 1920., Svjetski dan radija obilježava se tek od 2012. godine. Povijest radija u Hrvatskoj započela je samo šest godina nakon emitiranja u Pittsburghu riječima Božene Begović 15. svibnja 1926.: “Halo, halo, ovdje Radio Zagreb”.

  Zlatne godine radija bile su između 1930. i 1945. godine, u vrijeme čuvenih sapunica – radijskih drama koje su se emitirale svakodnevno a okupirale pažnju ogromnog broja slušatelja. Naziv sapunica porijeklo vuče iz činjenice da su te serije emitirane tijekom dana, kada su u kućama uglavnom bile domaćice i u njima su se oglašavali novi modeli sapuna i sličnih kućnih potrepština.

  Karikaturalni vrhunac fenomena radija bilježi se 30. listopada 1938. kada dvadesetčetvorogodišnji Orson Welles na CBS-u dramatizira SF roman Herberta Georga Wellsa „Rat svjetova“, o invaziji Marsovaca na Zemlju. Predstavljajući ga kao stvaran događaj koji se događa u trenutku emitiranja, ovaj radio uradak uzrokovao je prvu pojavu masovne histerije koja je pogodila milijune ljudi u Americi.

  Na domaćim prostorima, zlatne godine radija bilježimo 50-tih i 60-tih godina dvadesetoga stoljeća, kada su radijski prijenosi nogometnih utakmica znali doslovno opustošiti ulice gradova.

  Vaš Radio Tomislavgrad službeno emitiranje programa počeo je 18. svibnja ratne 1992. godine. Našim slušateljima zahvaljujemo na vjernosti sve ove godine!