More

  Bh. liječnici među najmanje plaćenima u Europi

  Plaće liječnika u BiH, osim što su nedovoljne i neujednačene, već godinama su i među najnižima u regiji. Unatoč teškim i složenim uvjetima rada, ali i deficitu kadrova, liječnici u BiH imaju niže plaće od, primjerice, svojih kolega u Crnoj Gori.

  Tako crnogorski liječnici specijalisti, prema dostupnim podacima, imaju plaću od 2.500 eura, a liječnici subspecijalisti i do 3.000 eura. U Hrvatskoj je prosječna plaća liječnika specijaliste oko 2.800 eura, a subspecijaliste gotovo 3.000 eura, piše Avaz.

  U BiH se prosječne plaće liječnika specijaliste kreću oko 2.000 eura, odnosno 4.000 KM, a subspecijaliste oko 2.200 eura ili gotovo 4.400 KM.

  Dr. Marina Berberović, predsjednica Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH, kaže da su plaće bh.  liječnika, kada se radi o prosjeku, pri samom dnu u usporedbi sa zemljama okruženja i onima u Europskoj uniji.

  – Definitivno ne možemo biti zadovoljni. Osobito ako BiH teži ka ulasku u Europsku uniju, onda se i plaće moraju približiti nekakvom europskom prosjeku i standardu. Dakle, što se tiče plaća liječnika, mi nismo zadovoljni, to se moglo pratiti i svih prethodnih godina kroz našu sindikalnu borbu, a osobito što i najviše plaće trenutno u FBiH nisu ni blizu onih u zemljama Europske unije – govori dr. Berberović za Avaz.

  Svjesna je, naglašava, da se plaće bh.  liječnika ne mogu odjednom uskladiti s plaćama u EU, međutim, kako kaže, na tome se kontinuirano treba raditi i pripremati se za to.

  – Očekujemo da naše plaće rastu, barem svake godine i, naravno, ne samo plaće liječnika nego, općenito, i za ostala zanimanja da se približimo standardu u EU. Prisutan je deficit kadrova, kolege odlaze, posebno ih motivira to što u zemljama koje biraju za svoju budućnost za puno više novca manje posla obavljaju i tako upadamo u začarani krug, jer sve je manje zdravstvenih radnika, a oni koji ostaju, sve su nezadovoljniji – objašnjava dr. Berberović.