More

  Papa Franjo: Ostavite se društvenih mreža, promišljajte!

  Papa Franjo pozvao je katolike da se odreknu želje za pokazivanjem i da se usredotoče na ono bitno, obilježavajući početak korizme tradicionalnom misom Pepelnicom na jednom od povijesnih rimskih sedam brežuljaka.

  Kritizirao je sklonost ljudi da ogoljuju svoje živote na društvenim mrežama i osudio “svijet u kojem sve, pa i najdublji osjećaji, moraju postati ‘društveni'”.

  Umjesto toga, vjernici bi se trebali povući u svoju “nutrinu” i provesti vrijeme u tihom propitivanju i molitvi, rekao je u propovijedi 87-godišnji Papa.

  Korizma je 40-dnevno razdoblje koje završava Uskrsom, najvažnijim kršćanskim blagdanom, koji simbolizira Isusovo uskrsnuće od mrtvih.

  To razdoblje predstavlja 40 dana koje je, prema Bibliji, Isus proveo u pustinji posteći. U korizmi se i od vjernika zahtijevaju post, sjećanje na potrebite i razmišljanje o smrtnosti.

  “Život nije predstava; korizma nas poziva da siđemo s pozornice i vratimo se k srcu, u stvarnost onoga što jesmo”, rekao je Franjo.

  “Nemojmo se bojati odreći se pokazivanja onog što posjedujemo i vratiti se srcu, onome što vrijedi”, rekao je na bogoslužju u bazilici sv. Sabine na rimskom brdu Aventinu, kojem je prethodila molitva u obližnjoj crkvi i procesija kardinala i biskupa.

  Vjernici su se, kao i sam Papa, posuli pepelom po glavi u obredu Pepelnice koji za više od 1,35 milijardi katolika u svijetu simbolizira smrtnost.