More

  Međunarodni je dan materinskoga jezika

  Međunarodni dan materinskoga jezika svake se godine obilježava 21. veljače. Odluku o obilježavanju ovoga dana donijela je Organizacija za obrazovanje, znanost i kulturu pri Ujedinjenim narodima (UNESCO) 1999. godine. U Hrvatskoj će se ove godine spomenuti dan proslaviti s posebnom pozornošću zbog donesenog Zakona o hrvatskom jeziku koji je usvojen 26. siječnja 2024. godine.Međunarodni dan materinskoga jezika obilježava se s ciljem promicanja jezične raznolikosti i višejezičnog obrazovanja. Od 1999. godine kada je ovaj dan utemeljen, UNESCO želi podsjetiti da jezici nisu samo živi dio civilizacijskog kulturnog naslijeđa, već da su i nezamjenjivi izraz nacionalnog identiteta, ljudske kreativnosti i bogatstva različitosti svih naroda.

  Materinski jezik bitan je u razvoju komunikacijskih vještina i oblikovanju svijesti svake osobe. Također, jezik je važna odrednica svakoga naroda i njegovog identiteta te u tom smislu ima posebnu vrijednost. Međunarodnom danu materinskoga jezika ove se godine Matica hrvatska, kao jedna od najstarijih kulturnih institucija u Hrvatskoj, ove godine posebno raduje.

  ‘Najvažnija sastavnica našega identiteta’

  “To je ujedno ispunjenje želja i nastojanja brojnih generacija hrvatskih domoljuba koji su stajali na braniku hrvatskoga identiteta, kulture i jezika. Matica hrvatska, kao najstarija kulturna ustanova, koja je 10. veljače proslavila 182. obljetnicu osnutka, u svojoj djelatnosti ima trajnu zadaću skrbi o društvenom statusu, razvoju i osobitostima hrvatskoga jezika”, naglasili su iz Matice.

  “Zalaganje Matice hrvatske i iskoraci u vezi jezične politike neće stati na donošenju Zakona o jeziku već će biti jedna od petnaest institucija koje će dati predstavnika u Vijeće za hrvatski jezik. Osim toga, Predsjedništvo MH početkom siječnja, uz potporu Glavnoga odbora, utemeljilo je inicijativnu radnu skupinu koja priprema pokretanje Muzeja hrvatskog jezika”, kazali su o najnovijim planovima.

  “Pokretanje Muzeja hrvatskog jezika činilo bi novu točku na kulturnoj karti Grada Zagreba kojom će se čuvati i promovirati ova najvažnija sastavnica našega identiteta. Dan materinskoga jezika slavi se kao jedan od najvažnijih simbola kulturnog identiteta osoba i naroda, njegovanja različitosti i višejezičnosti”, istaknuli su.

  ‘Važan datum u povijesti hrvatskoga jezika’

  “U Lijepoj Našoj, uz 21. veljače, zauvijek će biti upisan i 26. siječnja 2024. kao važan datum u povijesti hrvatskoga jezika”, rekli su o važnosti našeg jezika i nedavno donesenog Zakona iz Matice. Prisjetimo se, Zakonom se propisuje službena uporaba hrvatskoga jezika, uređuje osnivanje Vijeća za hrvatski jezik kao koordinacijskog savjetodavnog tijela čiji će rad biti usmjeren na zaštitu, njegovanje i razvoj hrvatskoga jezika.

  Osim toga, bitna je i izrada Nacionalnog plana hrvatske jezične politike radi očuvanja društvene uloge i pravnoga položaja hrvatskoga jezika. Također, Zakonom se potvrđuje hrvatski jezik kao službeni jezik u Hrvatskoj i jedan od službenih jezika Europske unije. Isto tako se potvrđuje i to da je u svojoj ukupnosti i cjelovitosti temeljna sastavnica hrvatskog identiteta i hrvatske kulture.

  Reakcija nakon povijesne odluke u Saboru: ‘Ostvario se san mnogih generacija hrvatskih domoljuba’

  Obveznici službene uporabe hrvatskoga jezika su tijela državne vlasti, tijela državne uprave, tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave i pravne osobe koje imaju javne ovlasti, odnosno sva javnopravna tijela u Hrvatskoj. Novi zakon definira što sve obuhvaća pojam hrvatski jezik, njegove posebnosti, područje primjene i njegovu trodiobu na tri ravnopravna narječja – čakavsko, kajkavsko i štokavsko.

  direktno.hr