More

  Protekla veljača najtoplija u povijesti mjerenja

  Protekla veljača i klimatološka zima u većini područja Bosne i Hercegovine bile su najtoplije od početka službenih mjerenja.

  Ni prvih sedam dana ožujka po pitanju temperature zraka neće biti u skladu s kalendarom – navode iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

  Tople zračne mase sa sjevera Afrike i dalje će uvjetovati nestabilno, ali i dalje iznadprosječno toplo vrijeme. Nebo će biti uglavnom prekriveno oblacima, koji će uvjetovati kišu ili kraći lokalni pljusak. Više kiše očekuje se na jugu i jugozapadu zemlje. Minimalne temperature zraka varirat će između 4 i 9 stupnjeva u Bosni, na jugu Hercegovine do 11 stupnjeva. Najviše dnevne temperature u Bosni između 10 i 16, na jugu zemlje do 18 stupnjeva.

  Od četvrtka, 7. ožujka, prognozira se stabilizacija vremenskih prilika. Više sunčanih sati izgledno je na jugu zemlje. Temperature zraka bit će u laganom padu, ali i dalje više od prosjeka. Jutarnji mrazovi mogući su samo u višim područjima i u kotlinama središnje Bosne.

  Pred sam kraj prognoznog razdoblja (od 12. ožujka), prema raspoloživim sinoptičkim materijalima, moguće je novo naoblačenje s kišom. Pojava snijega na visokim planinama nije isključena. Jutarnja temperatura između -1 i 4 stupnja u Bosni, na jugu zemlje do 6 stupnjeva. Najviša dnevna temperatura u Bosni od 4 do 10, u Hercegovini do 12 stupnjeva, navodi se u prognozi vremena Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH za idućih 15 dana.

  Navodi se da je protekla zima (1. prosinca – 29. veljače) u najvećem dijelu BiH bila najtoplija zima od početka službenih mjerenja. – Posljednji put ovako topla zima bila je u razdoblju 2013./2014. godine. Količine oborina bile su u granicama ili nešto iznad prosjeka. Iako se radi o zimskom razdoblju, većina oborina bila je u obliku kiše – navode iz FHMZ-a BiH.