More

  Najava dokumentarnog filma „Zrin 1943.“ u Livnu i Tomislavgradu

  Povijesna istina s kojom se Hrvatska mora suočiti: „Zrin 1943.“, dokumentarni film Nade Prkačin.

  rujnu 1943. godine, u malenom hrvatskom mjestu Zrinu dogodila se strašna tragedija koja je oblikovala lokalnu zajednicu i ostavila dubok ožiljak na hrvatskoj povijesti. Partizani i četnici, u žestokom naletu nasilja, ubili su gotovo trećinu stanovnika Zrina, spalili samo mjesto i njegovu lokalnu crkvu, raseljavajući preživjele i brišući svaki trag njihove prošlosti. Ovaj mračni događaj, kojeg su desetljećima obavijale sjene šutnje i neprepoznatog bola, konačno dolazi u fokus javnosti kroz objektiv scenaristice i redateljice Nade Prkačin u njezinom najnovijem dokumentarnom filmu „Zrin 1943.“.

  Film donosi povijesnu istinu, temeljenu na svjedočanstvima preživjelih i dubinskim istraživanjima, osvjetljavajući događaje koji su zauvijek promijenili lice Zrina i otvarajući pitanje odgovornosti te potrebe za ispravljanjem povijesnih nepravdi. „Zrin 1943.“ nije samo film o prošlosti; to je poziv na razumijevanje i pravdu.

  Prikazivanje:

  Livno: Srijeda, 3.4.2024. u 19 sati, Župni ured. Ulaz je besplatan.
  Tomislavgrad: Četvrtak, 4.4.2024. u 19 sati, Kulturno-informativni centar Tomislavgrad.

  Pridružite nam se na ovim projekcijama kako biste se dublje upoznali s ovim potresnim, ali važnim dijelom naše povijesti. „Zrin 1943.“ nije samo dokumentarni film; to je svjedočanstvo, opomena i korak ka iscjeljenju. Ne propustite priliku biti dio ove povijesne večeri.

  HBŽ Vijesti