More

  U subotu u Tomislavgradu Večer hrvatske vokalne lirike

  U subotu, 1. lipnja, u dvorani ispod Franjevackog muzeja, HKD Napredak Tomislavgrad i Franjevacki samostan Tomislavgrad organiziraju koncert klasicne glazbe – “Hrvatska vokalna lirika”. Višestruko nagrađivani i diljem Europe poznati operni pjevači Vedrana Šimić i Milan Lucić izvest ce djela skladatelja poput Zajca, Hatzea, Gotovca, Berse, Cipre, Matetića-Ronjgova, Lhotka-Kalinskog, Odaka, Vučića…

  Vedrana Šimić je započela studij solo pjevanja na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, u klasi prof. Paše Gackića. Diplomirala je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u klasi prof. Mire Zidarić-Orešković. Usavršavala se kod talijanskog vokalnog pedagoga Paola de Napolija i kod prof. Dunje Vejzović. Debitirala je u Operi Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu i od tada bilježi preko 90 nastupa u tom hramu kulture. Osim na zagrebačkoj, nastupala je na riječkoj, splitskoj i sarajevskoj Operi u 20-ak glavnih i naslovnih uloga.

  Na praizvedbi prve crnogorske opere „Balkanska carica“ Dionisija San Giorgo de Sarna, pjevala je naslovnu ulogu. Vedrana Šimić je nastupala i koncertno sa zagrebačkom, sarajevskom i beogradskom filharmonijom te Simfonijskim orkestrom Hrvatske radio-televizije, kao i sa Simfonijskim orkestrima Crne Gore, Opere i baleta u Tirani, Simfonijskim orkestrima u Brazilu, a i u Mostaru. Nastupala je i na brojnim festivalima diljem Hrvatske i čitave Europe, a za arhiv HRT-a snimila je 15 solo-pjesama hrvatskih skladatelja Ivane Lang, Ferde Livadića i Milana Prebande, uz pratnju klavira i gudačkog orkestra.

  Vedrana Šimić je dva puta bila nominirana i za Nagradu hrvatskog glumišta za izuzetno umjetničko ostvarenje. Dobitnica je dviju nagrada „Štefanija Lenković“ Hrvatskog narodnog kazališta Zajc u Rijeci za najbolje ostvarenu žensku ulogu u opernom programu Kazališta, za ulogu Adriane Lecouvrer. Izvanredna je profesorica na Muzičkoj akademiji – Univerziteta u Sarajevu – Odsjek za solo pjevanje.

  Milan Lucić je doktor muzičkih umjetnosti iz oblasti klavira. Viši je umjetnički suradnik na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu. Usavršavao se kod renomiranih pijanista i pedagoga, kao što su Novotny, Pogorelić, Vidović, Gediga, Merlet i dr. Dobitnik je nagradne stipendije Fondacije Karim Zaimović stečene na osnovu golemog doprinosa kulturnom stvaralaštvu Bosne i Hercegovine. Također, dobitnik je i stipendije za prestižni mastertečaj L’Academie musicale de Villecroze u Francuskoj, koji se dodjeljuje jednom godišnje deset pijanista iz cijeloga svijeta. Dobitnik je i Zlatne značke za izvrsna postignuća na Univerzitetu u Sarajevu. Nastupao je na brojnim prestižnim koncertima u BiH i inozemstu.

  Vidimo se u subotu, u 19h!

  HKD Napredak