More

  Revija tradicijske odjeće i izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske

  Udruga za očuvanje i promicanje tradicijske kulture u Bosni i Hercegovini „Stećak“ u suradnji s Hrvatskom maticom iseljenika i Kulturno informativnim centrom Tomislavgrad organizira jedanaestu po redu Reviju tradicijske odjeće i izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske koja će se održati od 8. do 14. srpnja.

  Pokrovitelji ovogodišnje revije su: Dragan Čović, predsjednik Hrvatskog narodnog sabora, Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Vlada Hercegbosanske županije, Grad Biograd na Moru i općina Tomislavgrad.

  Kako je najavljeno, završna večer se održava 12. srpnja s početkom u 20 sati na Trgu gange i hajdučke družine u Tomislavgradu. Uvod u ovaj događaj je izbor najfotogeničnije sudionice Revije tradicijske odjeće i izbora za najljepšu Hrvaticu u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske.

  Na Facebook stranici Udruge „Stećak“ predstavljena je 21 djevojka u tradicijskoj narodnoj nošnji, a glasovanje za najfotogeničniju započelo je 27. lipnja u 12 sati i traje do 12. srpnja 2024. godine u 17 sati.

  Inače, ovaj se projekt realizira uz financijsku potporu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Vlade Hercegbosanske županije, Federalnog ministarstva okoliša i turizma, Grada Biograda na Moru i općine Tomislavgrad.

  Djevojke iz Zagreba kreću u ponedjeljak 8. srpnja u 14 sati prema Biogradu gdje će biti gošće Grada Biograda, te nakon zanimljivog programa i revije u Biogradu nastavljaju za Tomislavgrad.

  U Tomislavgradu osim finala samog događanja također je previđen bogat i vrijedan program za sudionice Revije.

  Cilj ovoga programa jest susret i povezivanje Hrvata iz cijeloga svijeta u svrhu promicanja naše zajedničke tradicijske kulture te upoznavanje i pružanje potpore Hrvatima u Bosni i Hercegovini, posebice u jačanju i očuvanju nacionalnog i kulturnog identiteta.

  Na dosadašnjim revijama i izboru sudjelovale su Hrvatice predstavnice hrvatskih iseljeničkih zajednica iz različitih europskih zemalja, ali i s drugih kontinenata od Sjeverne i Južne Amerike, Australije i Novog Zelanda kao i predstavnice hrvatskih manjinskih zajednica. Ove godine imamo 21 prijavljenu sudionicu koje dolaze iz cijeloga svijeta. Neke od njih, po prvi put su u domovini svojih predaka i većinom nose nošnje iz tih krajeva. Ljubav prema domovini ih je dovela na ovaj projekt a nošnjom će pokazati kako se čuva hrvatska baština u zemljama u kojima one žive.